Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 zapovedi za uspešen krščanski zakon

Za vas piše:
Brigita R. Perše
Objava: 09. 03. 2023 / 12:13
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2023 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
10 zapovedi za uspešen krščanski zakon
Zvestoba cveti, če jo negujemo. Foto: Unsplash

10 zapovedi za uspešen krščanski zakon

Navajamo deset zapovedi za uspešen krščanski zakon. To sicer ni deset Božjih zapovedi, a temeljijo na njih. Gre za svetopisemske usmeritve, ki so za uspešen zakon pomembne.

1. Spoštujta drug drugega!

»Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce« (Mt 6,21).

V krščanskem zakonu je spoštovanje obojestransko in brezpogojno. Če na zakonca gledate kot na dar in ga spoštujte, namesto da bi ga kritizirali, bo vaš zakon uspešen!

 2. Nikoli ne pojdita jezna v posteljo!

»Sonce naj ne zaide nad vašo jezo!« (Ef 4,26).

Jeza in bes dušita ljubezen. Če sta se čez dan sprla, razrešita prepir še pred večerom, da bosta v postelji spet srečna in strastna. V nasprotnem primeru je vajin zakon ogrožen.

 3. Odpuščajta drug drugemu! 

»Drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu!« (Ef 4,32).

Ljudje nismo popolni, zato pogosto delamo napake in grešimo. Vztrajanje v jezi duši zakon, medtem ko ga odpuščanje dela stabilnega, zakonca pa srečna in zaljubljena.

Odločitev za zakon je odločitev za služenje in darovanje. S poroko se namreč začenja življenje za druge.  

4. Zahvaljujta se za svojo edinstvenost in dopolnjujta drug drugega!

»Zahvaljujem se ti, ker sem tako čudovito ustvarjen, čudovita so tvoja dela!« (Ps 139,14).

Po poroki pogosto želimo zakonca spremeniti, ga prilagoditi sebi. Počnita ravno obratno: uživajte v čudoviti edinstvenosti zakonskega druga, hvaležni bodite zanjo in jo negujte, prav tako kakor svoje posebnosti! Oba imata lastnosti, ki jih drugi potrebuje. Sozakoncu dovolite, da vas naredi boljšega, in obratno. S tem bosta zmagovalca oba.

 5. Najboljše v življenju pričakujta od Boga!

»Le k Bogu teži moja duša, da se pomiri, od Njega je moja rešitev« (Ps 62,2).

Ljudje so pogosto nesrečni, ker pričakujejo izpolnitev in rešitev svojih problemov s strani ljudi, največkrat s strani poslovnih partnerjev in sozakonca. V zakonu ne smemo vsega prevaliti na sozakonca. Bog kroji naše življenje, sozakonec pa nam lahko le pomaga iti laže skozenj.

 6. Služita drug drugemu!

»Služíte drug drugemu po ljubezni« (Gal 5,13; prim. Ef 5,21).

Odločitev za zakon je odločitev za služenje in darovanje. S poroko se namreč začenja življenje za druge. Oba se popolnoma predajta drug drugemu in vajin zakon bo uspešen!

 7. Uporabljajta Božji dar pogovora!

»Tako je tudi jezik majhen organ telesa, a se ponaša z velikimi rečmi. Poglejte, kako majhen ogenj, pa vžge tako velik gozd!« (Jak 3,5).

Svoje občutke in čustva si pogosto bojimo pokazati in jih izraziti. S zakoncem se pogovarjajte o vseh svojih občutkih, lepih in grdih, saj boljša komunikacija pomeni tudi boljše intimno življenje, boljši in bolj izpolnjen odnos! Prijazne besede so satovje medu: sladke za dušo in zdrave za telo! Zakaj ne bi rekli preprostih besed kot: Rad te imam. To si pa dobro naredil. Lepo, da te imam. Hvaležen sem ti.

 8. Negujta drug drugega kot nežno rastlinico!

»Tako so tudi možje dolžni ljubiti svoje žene kot svoja lastna telesa. Kdor ljubi svojo ženo, ljubi sebe!« (Ef 5,28).

Rastlinice potrebujejo za rast in cvetenje štiri stvari: sonce, vodo, zemljo in zrak. Lahko bi rekli, da je v zakonu sonce zaupanje, voda osnova komunikacije, zemlja skupnost, zrak pa telesni dotik. Ne pozabita na te štiri stvari in vajin zakon bo cvetel kot najlepša vrtnica. Raziskave kažejo, da žena dnevno potrebuje osem do dvanajst nežnih dotikov za svoje duhovno zdravje. Podobno je z možem. Nežni dotiki – objemi, držanje za roke, poljub ob prihodu domov ipd. – so del zakonske ljubezni, intimnega odnosa, razumevanja in s tem tudi sreče.

 9. Odkrivajta moč »biti skupaj« v težkih časih!

»Moji bratje, kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje!« (Jak 1,2).

Biti skupaj v težkih časih je neizmeren zaklad, ki se ga morata zavedati in ceniti; v tem spoznati svojo moč in temelje za lepšo prihodnost. V stiski ne obtožujta drug drugega, ampak jo vzemita kot od Boga dano priložnost, da svojo ljubezen še okrepita in doumeta njeno moč. In iz vajine skupnosti bo vedno znova vznikala sreča oz. blaginja.

 10. Spominjajta se začetka ljubezni!

»Spomni se torej, od kod si padel, spreobrni se in opravljaj prvotna dela!« (Raz 2,5).

Še vesta, kakšni so pogledi dveh, ki sta se ravnokar zaljubila? Ta lesk naj nikoli ne izgine iz vajinih oči, kakor tudi ne iz obnašanja, polnega drobnih in ljubečih pozornosti. Vračajta se v preteklost, da poživljata sedanjost!

Povzela Brigita R. Perše




Nalaganje
Nazaj na vrh