Zapri
Iskanje

Amen

Za vas piše:
Guy Lafon
Objava: 05. 08. 2022 / 16:54
Oznake: Magnificat
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2022 / 16:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Amen

Amen
Če pšenično zrno, ki pade na zemljo, ne umre, ostane samo. FOTO: Jože Potrpin
Umiranje se dogaja vsem živim bitjem. Pšenično zrno je živo bitje. Zato mu grozi smrt. Jezus pravi: Če pšenično zrno, ki pade na zemljo, ne umre, ostane samo. Dobro poglejmo.

Bistvo je v tem, da nekaj ne le rodi sadove, ampak da rodi veliko sadov. Ne gre za to, da bi rekli: »Če pšenično zrno, ki pade na zemljo, ne umre, ne obrodi sadu,« temveč za to, da zatrdimo, da potem ostane samo. Po drugi strani pa, če umre, ni rečeno, da rodi sad, ampak da rodi veliko sadu.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 7/2022.

Skratka, [ta] odlomek nam pomaga razumeti, kakšna je smrt v Jezusovem primeru. Smrt v tem primeru ni le v tem, da obrodi sad, temveč rodovitnost smrti prinaša tudi obilje: to obilje je podano kot sad smrti same.

Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje. 

Bistvo je v tem, da nekaj ne le rodi sadove, ampak da rodi veliko sadov.

Naj nas ne skrbi več, da bi se spraševali: »Naj se imam rad? Naj se sovražim?« Izkoreninjeno je prav to spraševanje. In zakaj? Ker je samo eden, tisti, ki to govori, padel na zemljo, umrl in tako obrodil sad.

Guy Lafon († 2020), duhovnik, je bil profesor dogmatične teologije na Katoliškem inštitutu v Parizu.

 

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 8/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Naročnine
5,90€ Poglej izdelek: Magnificat
Nalaganje
Nazaj na vrh