Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni glasbenik v novi podobi

Za vas piše:
Matej Podstenšek
Objava: 02. 04. 2024 / 17:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2024 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkveni glasbenik v novi podobi
Urednik Matej Podstenšek. FOTO: Tatjana Splichal

Cerkveni glasbenik v novi podobi

Kot je bilo na tem mestu napovedano v prejšnji številki, je pred vami, dragi bralke in bralci, revija Cerkveni glasbenik v povsem prenovljeni zunanji podobi. Četudi bo marsikdo verjetno najprej opazil, da je sedaj celotna revija v barvnem tisku, pa nova podoba prinaša še marsikaj drugega.

Ključne izzive in premisleke, ki so spremljali proces nastajanja nove grafične podobe, oblikovalka Ana Kompara predstavlja v tej številki na strani 4. V uredništvu smo zelo veseli temeljito prenovljenega videza in upamo, da bo novo »oblačilo« morda pritegnila tudi kakšnega novega bralca ali bralko. Ob tem se seveda dobro zavedamo, da je pri reviji, kot je Cerkveni glasbenik, najpomembnejša kakovostna, zanimiva in uporabna vsebina. Takšna, ki bo slovenskim cerkvenim glasbenikom lahko v čim večji meri v pomoč in oporo pri njihovem delu v župnijah, ob tem pa bo hkrati ponudila tudi nekoliko širši pogled na glasbo, liturgijo in še kaj.

Upamo, da bo novo »oblačilo« morda pritegnila tudi kakšnega novega bralca ali bralko.

Vsebinsko snovanje novega letnika revije vedno znova predstavlja svojevrsten izziv in iskanje ustreznega ravnotežja med reportažnimi in strokovno-uporabnimi prispevki z najrazličnejših področij, ki se tako ali drugače navezujejo na cerkveno glasbo. Po tej plati ostaja tako rekoč vse »po starem«. Občasno se bo morda zgodilo le to, da bo določena tematika v kateri od številk nekoliko močneje zastopana, spet drugič pa morda nekoliko manj. 

V letošnji 1. številki tokrat izjemoma ni običajnega pogovora s katerim od naših cerkvenih glasbenikov, zato pa so vanjo vključene druge vsebine. S to številko pričenjamo niz prispevkov, v katerih želimo pobliže predstaviti »sestrske« cerkvenoglasbene revije najprej iz sosednjih dežel, nato pa tudi od drugod. Prav tako boste, dragi bralke in bralci, v tej številki našli uvodni prispevek s predstavitvijo zgodovine gregorijanskega korala in nekaterih posebnosti koralnih notnih zapisov, ki se bo prav tako nadaljeval v naslednjih številkah. 

Tu je še tradicionalni pregled na novo izdelanih in obnovljenih orgel v Sloveniji in zamejstvu v minulem letu, seveda pa tudi redni prispevki o aktualnem cerkvenoglasbenem dogajanju ter novih notnih in knjižnih izdajah. Rubrika Razmišljamo o … vstopa v svoje četrto leto s »kvartetom« novih avtorjev, ki tokrat razmišljajo o svojem poklicu cerkvenega glasbenika oz. glasbenice.

Rubrika Razmišljamo o … vstopa v svoje četrto leto s »kvartetom« novih avtorjev.

Leta 2002 se je založba Družina v dogovoru s takrat na novo oblikovanim uredništvom odločila, da revijo Cerkveni glasbenik preoblikuje v dvomesečnik s šestimi številkami v letu. Zaradi različnih razlogov se letos po več kot dveh desetletjih vračamo na štiri številke v letu, ki pa želijo biti vsaj enako bogate in raznolike, četudi morda kakšna novička v reviji ne bo vedno povsem sveža. Sicer pa nam poslanstvo revije narekuje drugačne prioritete in tem želimo ostati zvesti.


Članek je bil objavljen v reviji Cerkveni glasbenik (1/2024).

Kupi v trgovini

Cerkveni glasbenik
39,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh