Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasbeni jugovzhod ZDA

Za vas piše:
Robert Zrnec
Objava: 13. 03. 2024 / 17:59
Oznake: Svet in ljudje
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 18:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glasbeni jugovzhod ZDA
Svet in ljudje
Ulica Beale v Memphisu je druga najbolj zabavljaška ulica v ZDA. FOTO: Robert Zrnec

Glasbeni jugovzhod ZDA

V tem delu velike ameriške države lahko spoznamo zgodovino glasbenih žanrov, ki so preplavili svet – rokenrola, bluza in kantrija. Nashville in Memphis sta sinonim zanje.

Z letališča v Atlanti, ki je eno izmed najprometnejših v ZDA in na svetu na splošno, sva se z najetim avtomobilom brez odlašanja odpravila na pot. Usmerila sva se proti severu Georgie. Ker sva bila tokrat v ZDA tretjič, sva lahko takoj opazila, kako drugačen je ta predel od Kalifornije ali New Yorka.

Zvezna država Georgia je, tako kot tudi sosednja Severna Karolina, zelo zelena. Včasih sem imel občutek, kot da se voziva po Pohorju ali Gorenjski.

Zvezna država Georgia je, tako kot tudi sosednja Severna Karolina, zelo zelena. Včasih sem imel občutek, kot da se voziva po Pohorju ali Gorenjski. Tu tudi ne moreš spregledati tabel, ki na vsakem izvozu z avtoceste vabijo v restavracijo s hitro hrano in, kar je najbrž še precej zanimivejše, v cerkev. Ljudje, ki sva jih srečevala, so bili zelo prijazni, zgovorni, včasih prav klepetavi, in uslužni. Na neki bencinski črpalki, ki se je ravno zapirala, sva na primer dobila sveže pečeni pici. Ko sva kupila pijačo, nama ju je prijazna prodajalka mimogrede ponudila, saj sta ji, kot je povedala, ostali, in rekla, da ju raje da nama, kot da bi ju odnesla domov. Malo kasneje sva si ju privoščila na obrežju reke v Cherokeeju. Take prijaznosti na svojih prejšnjih potovanjih, ki jih ni bilo malo, nisva nikoli doživela, še najmanj pa bi jo pričakovala od kakšnega Američana. Kako zelo se človek lahko moti.

Martin Luther King ml.

Memphis je drugo največje mesto v Tennesseeju, njegovo obrobje pa pravzaprav sega že v zvezni državi Arkansas in Misisipi, saj leži na tromeji teh zveznih držav. Ko sva si od doma rezervirala motel, se sploh nisva zavedala, da se bova vozila prenočevat v drugo zvezno državo, a bova še vedno v istem mestu. 

V Memphisu sta naju pritegnili predvsem dve znamenitosti: Lorraine Motel in Graceland. Prvi je spominski kraj, saj je bil tu leta 1968 ubit največji zagovornik pravic temnopoltih, Martin Luther King ml. Leži v predelu mesta, ki se zdi kar precej nevaren. V dopoldanskem času je bila ta opustošena in neugledna četrt, ki spominja na geto, precej prazna. Zato sva sklepala, da se v večernih urah ne bi bilo pametno voziti tu naokrog, še manj pa se sprehajati. No, kmalu sva se zapeljala na parkirišče ob motelu, ki je zdaj povezan z muzejem, posvečenem gibanju za rasno enakopravnost.

Kraj atentata na dr. Martina Luthra Kinga ml. FOTO: Robert Zrnec

Drugi pomemben kraj v mestu je dvorec, ki je bil v lasti Elvisa Presleyja, kralja rokenrola. Elvis se je pri 13 letih z družino preselil iz države Misisipi v Memphis in tu čez nekaj let zaslovel. Zaradi precej zasoljene cene vstopnine sva se zadovoljila s pogledom na Graceland le izza ograje posestva. Na drugi strani ceste je ob parkirišču postavljeno na ogled eno od njegovih treh zasebnih letal, ki ga je poimenoval po svoji hčeri Lisi Marie.

Elvis, Elvis …

Memphis je znan kot dom bluza in rojstni kraj rokenrola. Za slednje je seveda zaslužen Elvis, dom bluza pa naj bi bil zato, ker naj bi bila tu posneta prva pesem te zvrsti, čeprav velja, da se je bluz pojavil po celotni delti Misisipija. Je pa res, da je v tem mestu ulica Beale, druga najbolj »zabavljaška« ulica v ZDA, takoj za ulico Bourbon v New Orleansu. Midva je sicer nisva doživela kot take, ker sva bila tam v dopoldanskem času, ko na ulici še ni bilo veliko ljudi in so se bari šele prav odpirali. A sva se okrepčala v baru z živo glasbo, ki je znan predvsem po tem, da imajo na odprtem delu koze, ki plezajo po manjšem stolpu. Od vseh barov na ulici izstopa bluzovski klub, imenovan po B. B. Kingu, za mnoge največjem bluzovskem glasbeniku.

Memphis je znan kot dom bluza in rojstni kraj rokenrola.

Popoldne sva se odpravila še na ogled studia Sun, ki ga je leta 1950 ustanovil pionir rokenrola Sam Phillips. Posel mu ni vseskozi gladko tekel, zato je večkrat bankrotiral in se znašel na robu živčnega zloma. Studio je najbolj zaslovel s svojo vlogo na začetku kariere Elvisa Presleyja. Ko je Elvis kot 18-letnik prvič prišel sem posnet balado v poklon svoji mami, se Phillipsu sploh ni zdel zanimiv. Leto pozneje pa sta posnela prvo uspešnico, s katero si je začel tlakovati pot med zvezde. 

Ogled studia je bil nekaj najzanimivejšega v Memphisu, saj nas je vodnik, ki je svoje poslanstvo opravljal vrhunsko, z zgodbami popeljal po zgodovini studia in glasbe v mestu. Prav posebno doživetje je, ko se postaviš na označeno mesto, kjer je nekoč stal Elvis, in držiš v rokah njegov mikrofon. Ob prodaji studia je pokojni Sam zabičal novim lastnikom, da ga morajo dati na razpolago, tako da ga lahko vsak obiskovalec sam občuduje.

Prav posebno doživetje je, ko se postaviš na označeno mesto, kjer je nekoč stal Elvis, in držiš v rokah njegov mikrofon.

Mesto ima še eno znamenitost, ki pa je precej nenavadna – to je ogromna črna, piramida iz stekla, ki spominja na tiste v egiptovski Gizi. Ko malo bolje pomislim, obstaja nekakšna logična povezava – starodavno egiptovsko mesto Memfis je bilo namreč pred več kot 5000 leti prestolnica tedanjega Egipta, njegove razvaline pa so le 20 kilometrov od giških piramid. Tako so si zgradili sodobno piramido še v ameriškem Memphisu. Razlika je le, da so egipčanski faraoni točno vedeli, čemu so namenili gradnjo svojih, Američani pa ne ravno. V njihovi so bili po odprtju leta 1991 najprej košarkarske tekme, boksarski dvoboji in koncerti, v novem tisočletju je za štiri leta postala cerkev, zdaj pa je to ena izmed največjih ribiških trgovin, ki prodaja tudi opremo za kampiranje. Poleg tega sta v piramidi še hotel in razgledna ploščad.


Prebrali ste del članka, ki je bil objavljen v reviji Svet in ljudje 2/2024. Revijo lahko kupite tukaj. Spremljajte nas tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Svet in ljudje
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh