Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

HAMBURGER z domačim kečapom

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 28. 02. 2024 / 17:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2024 / 17:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
HAMBURGER z domačim kečapom
FOTO: Krištof Koman

HAMBURGER z domačim kečapom

Pleskavica, domači kečap in še tople bombetke iz pečice. Mmmmm. Poleti se v tem sendviču znajde še svež paradižnik in rezine sočnih kumar, kdaj drugič kisle kumarice ali vložena paprika. Vse sorte pisanih dodatkov lahko izberete, da je domač hamburger vsakič posebno doživetje. Pa dober tek!

BOMBETKE
750 g bele pšenične moke (ali polovica polnozrnate)
2 žlički soli
približno pol kocke svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
2 žlici olja
4 dl tople vode
sezam za posip

PLESKAVICE
1,2 kg govejega mletega mesa
večja čebula
malo olja
3 žličke soli, timijan


KEČAP
2 pločevinki paradižnika
skodelica kisa (2,5 dl)
1/3 skodelice rjavega sladkorja
2 žlički soli, pol žličke popra
2 stroka česna

  1. V skodelici zmešamo kvas, nekaj žlic tople vode in žlico moke ter pokrijemo za 10 minut, da naraste. V večjo skledo stresemo moko, sol, olje, vzhajan kvas in premešamo.

  2. Testo gnetemo toliko časa, da postane gladko in elastično, to je približno 10 minut. Pokrijemo in na toplem naj vzhaja 1 uro. 

  3. Iz napihnjenega testa oblikujemo 8 kroglic, jih položimo na pekač, pokrijemo in naj vzhajajo še okoli 45 minut. 

  4. Za domači kečap vse sestavine v loncu odkrito kuhamo približno 1 uro, da se zgostijo.  Domač kečap! FOTO: Krištof Koman

  5. Čebulo sesekljamo in v ponvi prepražimo. Malo ohlajeno stresemo na meso, solimo, dodamo timijan in meso dobro premešamo. Meso, čebulo in začimbe premešamo. FOTO: Krištof Koman

  6. Oblikujemo 8 kroglic in jih sploščimo v polpeto. (Tale naša stiskalnica je prav imenitna.) 

  7. Vzhajane bombetke premažemo z vodo in potresemo s sezamom, nato pri 220 stopinjah pečemo 15 minut. Pečene v košarici pokrijemo z mokro krpo, da se lepo zmehčajo. Bombetke posujemo še s sezamom! FOTO: Krištof Koman

  8. Pleskavice spečemo v ponvi, da so v sredici še rahlo, rahlo rožnate. Tako bodo zelo sočne. 

  9. Sestavimo si sendvič in ga čim prej pojemo.

Testo za bombetke gnetemo toliko časa, da postane gladko in prožno, to je približno 10 minut. Če takrat vzamemo košček testa v roke in ga poskušamo s prsti raztegniti, se mora toliko raztegniti, da lahko vidimo skozenj, ne da bi se (takoj) pretrgalo. 

Članek je bil objavljen v marčevski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh