Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Hvaležna sem za dar materinstva«

Za vas piše:
Manca Zabret
Objava: 23. 04. 2024 / 11:35
Oznake: Mladi, Starši, za matere
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Hvaležna sem za dar materinstva«
Najst
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Shutterstock

»Hvaležna sem za dar materinstva«

V rubriki, ki smo jo poimenovali To je to!, nam mladi odrasli pripovedujejo, kako so odkrili svoje poslanstvo in kako ga živijo. Tokrat spoznavamo poslanstvo mamice.

Sem Manca, 32-letna mama petih otrok, starih od 1 do 10 let. Je materinstvo moje poslanstvo? Ja, zagotovo je. V zadnjih desetih letih mojega življenja me 100-odstotno prevzema in z ravno toliko odstotki tudi osrečuje.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Spomnim se, da so moji najstniški načrti vključevali čas srednje šole, ki se bo prevesil v študijska leta, med tem bodo kakšne izmenjave, potovanja. Pa sem že konec osnovne šole spoznala svojega moža in se zaljubila. Oh, saj vem, da bi se potovanja itd. izšla tudi v dvoje, pa so vseeno vzcvetele druge želje.

Poročila sva se mlada, kar se nama po sedmih letih skupne hoje ni zdelo nič prezgodaj. Všeč nama je bilo tisto leto po poroki, ko sva bila sama. Samo midva, mož in žena. To je bil čaroben čas. Da pa se odpreva življenju, se nama je zdel smiseln korak naprej. In želela sva si postati starša. Lahko rečem, da sem bila že nekaj časa radovedna, kakšni bodo najini otroci, komu bodo podobni, kakšne barve oči bodo imeli. Molila sva, da nama bo dano postati starša. Ker ne smemo pozabi, da je imeti otroke velik dar! In zavedam se, kakšen blagoslov je imeti pet zdravih otrok.

Že nekaj časa sem bila radovedna, kakšni bodo najini otroci, komu bodo podobni, kakšne barve oči bodo imeli.

Na svoji poti materinstva sem ponosna na svoje telo, kaj zmore. Uživala sem v svojih nosečnostih in porodih. Dojenje mi je omogočilo najenostavnejši način pomirjanja in povezovanja z otroki. Opažam, kako dobrodošlo je pozitivno okolje, s katerim sem obdana. Prijatelji, ki si ustvarjajo družine in se znajdejo v istem »kaosu«, pohvale ljudi, ki jih mimogrede srečam, spodbude iz okolice. V današnjem času, ko se je družina kot osnovna celica družbe znašla sredi nevihte, z veseljem tudi kljubujem takšnim in drugačnim »modernim« prepričanjem.

Kakšna je uspešna mama?

Pogosto pridejo naporni dnevi. Presežejo pa jih trenutki, ko občutim srečo, ponos, veselje, zadovoljstvo, hvaležnost. Svojo energijo z veseljem porabim v skrbi za družino. Moje lastnosti, kot je npr. veselje do pospravljanja in organiziranja, so mi pri opravljanju vloge mame v veliko pomoč. Včasih pa tudi v breme, ker pretiravam, pomanjkanje časa pa me postavi na realna tla.

Materinstvo je poleg vloge žene tista vloga, kjer si želim najbolj uspeti.

Materinstvo je poleg vloge žene tista vloga, kjer si želim najbolj uspeti. Pa ne po številu otrok ali njihovi uspešnosti. Ampak v tem, da otrokom privzgojim vrednote, delovne navade in veselje do življenja. Trudim se, da bodo odraščali v urejeni in varni družini. Ob vsem tem sem vedno znova hvaležna svojim staršem za zgled in pomoč.

Rada sem mama. Ko otrok stegne roke proti meni in se v mojem objemu umiri, ko vidim njegov nasmeh in ko reče »rad te imam«, je to največja potrditev in zahvala, ki jo lahko dobim. 

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (5/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh