Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jaz sem z vami …«

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 20. 04. 2024 / 10:04
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2024 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Jaz sem z vami …«
Njegova bližina nam je v pomoč, njegova odsotnost nas postavlja na preizkušnjo. Ko nam je Bog blizu, je vera lahka; ko se zdi daleč, se je zanjo treba boriti. FOTO: Tatjana Splichal

»Jaz sem z vami …«

To zagotovilo, dragi prijatelji Besede med nami, se mi je porodilo ob vsem težkem in hudem, ki ga preživlja današnji svet.

Res je, da so v našem življenju obdobja, ko občutje Božje bližine izgine in se pojavi občutek, da je Bog daleč od nas. Kdo ne bi tega že kdaj doživel … Pridejo trenutki, ko sonce našega življenja zakrijejo oblaki skrbi, negotovosti, strahu … Počutimo se nemočni, porajajo se nam vprašanja, na katera v trenutkih tesnobe ne najdemo odgovora. Pa se kar naenkrat spet zjasni in žarki upanja razsvetlijo najbolj skrite kotičke našega srca!

Eno in drugo je mogoče: čudoviti trenutki Božje bližine ali težke ure njegove odsotnosti, kakor je bilo v življenju mnogih svetnikov in svetnic. Njegova bližina nam je v pomoč, njegova odsotnost nas postavlja na preizkušnjo. Ko nam je Bog blizu, je vera lahka; ko se zdi daleč, se je zanjo treba boriti.

Ko nam je Bog blizu, je vera lahka; ko se zdi daleč, se je zanjo treba boriti.

V človeški zgodovini ni bilo nič drugače. V preteklih stoletjih je bil svet poln Boga. Bog je bil povsod, sledovi njegove navzočnosti so se spoznavali na vsakem koraku, vsaj tako pišejo knjige. Ne zato, ker bi bili ljudje boljši od nas. Krivica in greh sta bila tolikšna kot danes. Nekaj pa je bilo drugače: človek se je odločal za dobro pred Bogom, kot je tudi delal zlo pred njegovim obličjem, zato so bila tudi spreobrnjenja in pokora zelo dramatični. 

S časom pa se je človek vse bolj obračal k zemlji. Nebesa ga niso več zanimala. Ta svet s svojim hrupom in miki ga je premamil. Oglasili so se glasovi, da je Bog le iluzija, stvar plehkega razuma, lažna tolažba nemočnih; da ga v resnici sploh ni. Pomislite na sodobnike in sopotnike v slovenski družbi, ki žaljivo vpijejo, da je »vera pamet tistih, ki nimajo pameti«, ali da je »plomba na možganih«. Kako težko je življenje takih ljudi, ki nimajo upanja in ne zavesti, da je z njimi Nekdo, ki je zagotovil: »Jaz sem z vami vse dni do konca sveta!« Kakšna trdnost, gotovost in varnost nas navda ob teh Jezusovih besedah!

Vera nam pravi, da nam je Bog blizu tudi danes, blizu v času zmede in tesnobe, čeprav ga danes mnogi ne čutijo.

Vera nam pravi, da nam je Bog blizu tudi danes, blizu v času zmede in tesnobe, čeprav ga danes mnogi ne čutijo. Bog pričakuje, da mu ostanemo zvesti tudi v tem času njegove navidezne oddaljenosti. V tem nam je opora Božja beseda, ki jo prebiramo tako pri bogoslužju ali sami zase. Vliva nam upanje in nas bodri. Naj vam daje moči in vas vodi.


Članek je bil objavljen v reviji Beseda med nami (3/2024).

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh