Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jesensko kosilo

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 27. 09. 2023 / 10:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2023 / 10:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jesensko kosilo
Foto: Valentina Smej Novak

Jesensko kosilo

Za naš septembrski jedilnik bomo odprli kašče in se ozrli po poljih. Tople barve na krožniku bomo zaokrožili z oranžno bučo, posladkali se bomo z nežnim smetanovo-skutnim zavitkom, ki je najboljši še topel.

Ajda je skromna in izdatna rastlina, ki je od nekdaj dobro uspevala na naših poljih. V času cvetenja nas razveseljuje z nežno rožnatimi cvetovi, ki so dišeča paša za čebele, ajdova zrna pa so zdrava in edinstvenega okusa. Pravijo, da se okusa priučimo – navadimo se torej domačega okusa ajde.
Če uporabimo majhne, sladke buče sorte hokaido, jih ni treba lupiti, če pa bomo imeli bolj mesnato bučo s tršo lupino, jo pred peko odstranimo. Za krepkost obroka bodo poskrbele pečenice.

Pečenica z bučo, ajdova kaša 

Pečenica z bučo
4–6 pečenic
1 majhna buča hokaido (800 g)
2 majhni čebuli
2 žlici karija v prahu
sol
oljčno olje

Pečico razgrejemo na 200 stopinj.

Bučo operemo in obrišemo, olupimo samo grobo lupino. Pri buči hokaido je lupina užitna. Buči otrebimo semena, meso pa narežemo na kocke z robom 3 cm. Stresemo jo v pekač in pokapljamo z oljem. Dodamo še na krhlje narezano čebulo.
Začinimo s karijem in temeljito premešamo.
Vrh zelenjave razporedimo pečenice in potisnemo v pečico. Pečemo pol ure, da se buča zmehča, pečenice pa zlato zapečejo.

Ko se vse dobro sreča na krožniku. FOTO: Valentina Smej Novak

Ajdova kaša
200 g ajdove kaše
1 čebula
1 korenček
1 steblo zelene
1 žlička suhega majarona
sol in poper
oljčno olje

Kašo operemo in stresemo na cedilo
Čebulo, korenček in zeleno drobno nasekljamo.
V široki kozici razgrejemo olje in na njem popražimo nasekljano zelenjavo. Med mešanjem dodamo kašo. Solimo in popramo. Zalijemo s trikratno količino vode (približno 600 ml). Dodamo še majaron.

Kaša naj se počasi odkrita kuha 20 minut. Po tem času kašo odstavimo in pokrijemo.
Na krožniku skupaj postrežemo kašo, bučo in pečenico. Po želji dodamo gorčico.

Smetanovo-skutni zavitek
2 lista vlečenega testa
500 g skute
200 ml sladke smetane
1 zavoj vaniljevega sladkorja
2 jajci
4 žlice sladkorja
50 g masla

Preliv
100 ml sladke smetane
100 ml kisle smetane
2 žlici sladkorja
sladkor v prahu za posip

Pečico razgrejemo na 200 stopinj.
Za nadev v skledi z vilicami zmešamo skuto, sladko smetano, vaniljev sladkor, jajci in sladkor.
Maslo stopimo v kozici. Na delovni površini razgrnemo testo in ga pokapljamo z večino masla, z ostankom pa premažemo globok pekač za narastke.
Po testu razporedimo nadev – kar kapljamo ga z žlico, ne mažemo, nič ni hudega, če je masa v majhnih kupčkih. Zvijemo. Zavitke razrežemo in položimo v namazan pekač. Potisnemo v ogreto pečico in pečemo 20 minut.

V skledo, v kateri smo mešali nadev, dolijemo kislo in sladko smetano ter dodamo sladkor in premešamo. Po 20 minutah peke zavitek ob robovih oblijemo še s to maso in potisnemo v pečico še za 10 minut.

Pečen zavitek potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Smetanovo - skutni zavitek je pripravljen! FOTO: Valentina Smej Novak

Članek je bil objavljen v oktobrski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh