Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšen je odnos mladih do umetne inteligence?

Za vas piše:
Zala Jeseničnik
Objava: 29. 12. 2023 / 06:20
Oznake: Mladi, Tehnologija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2023 / 07:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšen je odnos mladih do umetne inteligence?
Najst
"Umetna inteligenca je zelo revolucionarna iznajdba." FOTO: Pexels

Kakšen je odnos mladih do umetne inteligence?

V reviji Najst tokrat spoznavamo umetno inteligenco in razmišljamo o njej. Kakšen odnos do nje imajo mladi?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Alex Tomasini, 17 let

Zame umetna inteligenca predstavlja velik napredek v človeški družbi, hkrati pa tudi velik problem. Čeprav umetna inteligenca razmišlja namesto nas in nam lajša vsakodnevna opravila, menim, da lahko z njenim pojavom mnogo prebivalstva izgubi službe. To lahko vpliva na moje iskanje službe v prihodnosti, želim si namreč biti igralec. Z UI se zaenkrat srečujem samo prek ChatGPT-ja, ki mi pomaga pri interpretaciji besedil. Da bi umetna inteligenca upravljala skoraj polovico sveta in prodrla v svet umetnosti, se mi zdi zastrašujoče.

Maruša Vollmaier, 16 let

Umetno inteligenco med drugim uporabljam, ko nakupujem prek spleta, urejam fotografije in tudi, ko doma vklopim robotski sesalnik. Pred njo imam nekakšen strah, po drugi strani pa so ravno avtomatizacija, robotika in umetna inteligenca neizogibne komponente današnje družbe. Zavedam se, da so bili ljudje zaskrbljeni glede napredne tehnologije že v času industrijske revolucije. Tudi takrat je bilo »uničenih« veliko delovnih mest, odprlo pa se je mnogo novih. Tako nam je bilo omogočeno takšno življenje, kot ga imamo danes. Na splošno menim, da nikoli ne moremo zagotovo vedeti, kaj nam bo prinesel družbeni razvoj skozi čas.

Da bi umetna inteligenca upravljala skoraj polovico sveta in prodrla v svet umetnosti, se mi zdi zastrašujoče. (Alex Tomasini)

Tilen Kralj, 17 let

Ko si ustvarjam mnenje o neki novi iznajdbi, skušam razmišljati z več zornih kotov in se izogibam pretiranemu strahu in paniki. Občasno uporabljam UI pri iskanju informacij (ChatGPT), saj mi to omogoča hitrejši dostop do strnjenih podatkov. Seveda so dobljeni podatki včasih sporni, vendar je to težava spleta nasploh. Veliko potenciala vidim v samovoznih avtomobilih na osnovi UI, saj večino prometnih nesreč povzroči »človeški faktor«. Kljub vsem prednostim takšnih vozil se v zvezi z njimi pojavljajo še nerešene etične dileme. Skrbi pa me uporaba UI pri ustvarjanju t. i. »deepfake« vsebin, saj so informacije močno orožje.

Maksimiljan Urbanc, 18 let

Umetna inteligenca oz. UI je zelo revolucionarna iznajdba. Menim, da bi bila zelo škodljiva, če bi začela sprejemati odločitve namesto človeka. Pri kuhanju uporabljam Applovo UI Siri, saj lahko prostoročno nastavim časovnik ali pa pokličem osebo, ne da bi jo moral iskati po imeniku. Če se mi ne ljubi tipkati, lahko Siri preprosto vprašam po informaciji, ki me zanima, in nemudoma dobim želen odgovor, kar je zelo priročno.

Ko si ustvarjam mnenje o neki novi iznajdbi, skušam razmišljati z več zornih kotov in se izogibam pretiranemu strahu in paniki. (Tilen Kralj)

Urška Perše, 12 let

Umetni inteligenci se ne posvečam preveč, saj se mi zdi zelo skrivnostna in posebna. Zanjo sem prvič slišala od prijateljev in sošolcev, ki jih le-ta zanima. Menim, da uporaba umetne inteligence v šolske namene ni najbolj pametna (vsaj kar se tiče prepisovanja), saj je bolje, če nalogo opraviš samostojno, se zanjo potrudiš in si nanjo lahko ponosen.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (7/2023). Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Nalaganje
Nazaj na vrh