Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kamnik – Maistrovo mesto

Objava: 10. 04. 2024 / 13:52
Oznake: SLO magazin
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2024 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kamnik – Maistrovo mesto
Desno: Ob odkritju spomenika Rudolfa Maistra: Borut in Hrvoj Maister ter Lojze Ude, 1970. Levo: Diploma Rudolfa Maistra kot kamniškega častnega meščana, 1924. VIR: fototeka Medobčinskega muzeja kamnik.

Kamnik – Maistrovo mesto

Kamnik se s ponosom imenuje Maistrovo mesto. To vseskozi dokazuje z različnimi dejanji, kot so: podelitev častnega meščanstva, poimenovanje pomembnih stavb in ulic po njem, postavitev prvega javnega spomenika v njegovo čast na Slovenskem ter ne nazadnje razglasitev njegovega rojstnega dne za kamniški občinski praznik in delovanje njegove rojstne hiše kot posebne enote Medobčinskega muzeja Kamnik.

Častni meščan

Ob 50-letnici je Maistru mesto Kamnik 15. aprila 1924 podelilo diplomo častnega meščana. Po predlogih Josipa N. Sadnikarja jo je naslikal Maksim Gaspari, pozlačen okvir s kamniškim grbom pa je izdelal Ivan Klemen. Na diplomi sta naslikani dve mesti, ki sta tesno povezani z njim – Kamnik z rojenico in Maribor z vitezom ob robu. Originalna diploma se je izgubila na začetku vojne, leta 1941, ko se je družina Maister selila v Zagreb. Ohranila sta se fotografija diplome, ki jo je posnel kamniški fotograf Franc Aparnik, in originalni okvir, ki ga je leta 2019 muzeju podaril generalov vnuk Borut Maister.

Po generalu Rudolfu Maistru so poimenovali tudi eno najstarejših in najpomembnejših kamniških ulic, to je Veliko ulico.

Leta 1924 so po generalu Rudolfu Maistru poimenovali tudi eno najstarejših in najpomembnejših kamniških ulic, to je Veliko ulico. Maistrova ulica je bila začasno preimenovana v času nemške okupacije med drugo svetovno vojno.

Slavnosti v čast Rudolfu Maistru

Marca 1934 je Rudolf Maister praznoval 60-letnico. Župan Fran Kratnar mu je ob tej priložnosti izročil čestitko s podpisi vseh 24 odbornikov kamniškega občinskega odbora. V muzeju se je ohranilo izvirno pismo, ki ga je Rudolf Maister poslal v zahvalo kamniškemu občinskemu odboru. Obljubil je, da bo obiskal svoje rodno mesto. Vendar ga je nepričakovano prehitela smrt. Umrl je 26. julija 1934 na Uncu pri Rakeku.

Mestna občina Kamnik je sklenila, da bo ob obletnici Maistrove smrti odkrila na njegovi rojstni hiši spominsko ploščo. Načrt zanjo je naredil veterinar in zbiralec Josip N. Sadnikar. Odkrili pa so jo štiri leta kasneje.

4. septembra 1938 je vladajoča stranka JRZ (Jugoslovanska radikalna zajednica) v Kamniku organizirala Veliki narodni tabor, v katerega so vključili tudi proslavo ob 20-letnici Jugoslavije, kamniški pripravljalni odbor pa slavnostno odkritje spominske plošče generalu Maistru. V Kamniku naj bi se ob tej priložnosti zbralo okoli 7000 ljudi, med njimi so bili častni gostje – kraljevi zastopnik artilerijski major Žarko Arandjelović, ban dravske banovine dr. Marko Natlačen, angleški minister Lansbury, oba Maistrova sinova, Hrvoj in Borut, ter zastopniki slovenskih narodnih organizacij: Zveze Maistrovih borcev iz Maribora, Kluba koroških Slovencev, Legije koroških borcev in Zveze bojevnikov. Slovesnost sta začela Prvo slovensko pevsko društvo Lira in župan Nande Novak, nadaljeval jo je slavnostni govornik dr. Dominik Žvokelj.

Ob 50. obletnici bojev za severno mejo se je porodila ideja o postavitvi spomenika Rudolfu Maistru v njegovem rodnem mestu.

Ob 50. obletnici bojev za severno mejo (1968) se je porodila ideja o postavitvi spomenika Rudolfu Maistru v njegovem rodnem mestu. V letu 1970 je bil imenovan pripravljalni odbor za postavitev spomenika, ki ga je vodil dr. Maks Pohar iz Maribora. Izdelavo spomenika so zaupali akademskemu kiparju Antonu Sigulinu (1917–1996) iz Ljubljane. Slavnostno odkritje na Trgu talcev je bilo 25. oktobra 1970. Po časopisnih člankih sodeč naj bi se v Kamniku tedaj zbralo blizu 10.000 ljudi, med njimi je bilo 600-člansko zastopstvo Maistrovih borcev. Po pozdravnih govorih predstavnika Maistrovih borcev in enega glavnih pobudnikov za postavitev spomenika Staneta Pečka, predsednika kamniške občinske skupščine Vinka Gobca in predsednika odbora koroških partizanov pri ZZB NOV Slovenije Pavla Žavcerja je spomenik slavnostno odkril predsednik častnega predsedstva odbora za postavitev spomenika Franc Leskošek - Luka. V kulturnem programu so sodelovali pevci Lire, recitatorji kamniške gimnazije in združeni pevski zbori iz kamniških osnovnih šol pod vodstvom zborovodje Viktorja Mihelčiča.

V okviru teh slovesnosti je skupščina občine Kamnik 27. oktobra 1970 na predlog delovne skupnosti kamniške gimnazije sprejela sklep o poimenovanju kamniške gimnazije po Rudolfu Maistru.

Svet občine Kamnik je na zadnji seji v letu 1995 soglasno sprejel odlok o občinskem prazniku, v katerem je bilo zapisano, da se ta praznuje 29. marca, to je na rojstni dan Rudolfa Maistra. Tako je občina Kamnik 29. marca 1996 prvič praznovala svoj praznik na rojstni dan generala Maistra.

Občina Kamnik je 29. marca 1996 prvič praznovala svoj praznik na rojstni dan generala Maistra.

29. marca 1999 je bila velika slovesnost ob odprtju novega mostu, ki so ga poimenovali Maistrov most. Novi, širši betonski most so zgradili na mestu 107 let starega železnega mostu, ki je bil precejšnja komunikacijska ovira ob vstopu v mestno središče.

25. septembra 2003 so v Kamniku ustanovili podružnico Društva general Maister. Na ustanovitvenem zboru so bili izvoljeni predsednik (Niko Pinterič), pomočnik (Aleksander Sarnavsky) in tajnik (Jože Arko). Častni član je postal Niko Sadnikar.


Članek si lahko v celoti preberete v 42. številki magazina SLO.

Nalaganje
Nazaj na vrh