Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot: ko spremljaš prijatelja

Za vas piše:
s. Jana Rovtar
Objava: 15. 03. 2023 / 09:18
Oznake: Mladi, Postni čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot: ko spremljaš prijatelja
Najst
Je bilo težko? Seveda je bilo, toda – v ospredju je bil on. FOTO: Freepik

Križev pot: ko spremljaš prijatelja

Kakšne misli se ti porajajo ob misli na križev pot? Nekaj, kar traja vso večnost? Mogoče tudi kakšen lep spomin? Kakorkoli, to je ena glavnih molitev v postnem času. Ki morda deluje malo bolj temačno … Pomisliva še drugače. Si bil kdaj ob prijatelju, ki je bil v stiski? Je bilo težko? Seveda je bilo, toda – v ospredju je bil on. Prijatelj. Ni ti bilo škoda ne časa ne moči … Za to gre.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Je pot skozi življenje

Če se danes v Jeruzalemu sprehodiš po »Via crucis«, ki velja za približek poti, ki jo je Jezus prehodil s križem ali s prečnim tramom na ramah, boš opazil, da to niso stranske ulice. Jezus je šel skozi življenje. Tudi če bi hotel, se ni mogel umakniti pogledom javnosti. Objemali so ga kamniti zidovi in postopno vzpenjajoča se pot. Danes je na njej cel kup stojnic in prodajalcev spominkov. Takrat … bi jim bilo najbrž nerodno. Korak nas usmeri na majhen trg, ki je postal tržnica. Zadnje postaje križevega pota so v eni sami veliki cerkvi. Tam najdeš odprtino, kamor položiš svojo roko in se dotakneš skale Golgote. Danes je pot speljana nekaj metrov nad nivojem Jeruzalema, po katerem je hodil Jezus, in tistih nekaj kvadratnih decimetrov je prostor, kjer se te Jezusova izkušnja neposredno dotakne.

Molitev na poti

Jezusova pot naj bi bila dolga kakšnih 600 m. Študentje za to molitev radi izberejo hrib. V Mariboru Kalvarijo, v Ljubljani Rožnik. Morda poznaš tudi Smlednik, Puštal, Šmarje pri Jelšah, Vojnik, Idrijo in še kakšen kraj, kjer so domačini postavili kapelice, ki predstavljajo postaje križevega pota. K tej molitvi spadajo hoja, srečanja, padci – in to, da vstaneš in greš naprej.

Ne 14, ampak 15

Dobro veš, da jih je 14. Postaj namreč. Še sama se kdaj zalotim, ko med molitvijo štejem, koliko jih je še do konca. Mislim si, da morda je pa toliko postaj zato, ker je Jezus trpel ne samo »na polno« (če število 7 predstavlja polnost), ampak »dvakrat na polno«. Kakorkoli, papež Janez Pavel II. je uvedel še 15. postajo. Imamo to srečo, da se trpljenje ne konča s smrtjo, ampak z vstajenjem. Če tega ne pozabiš, si na konju.

Še nekaj namigov:

  • Molitev križevega pota poznamo le katoličani in nekatere protestantske cerkve.
  • Ni treba, da je križev pot strašansko dolg. Bolj pomembno je, kje je takrat tvoje srce.
  • Napiši (ali pa ga napišite v skupini) svojega, poveži(te) ga s svojimi izkušnjami.
  • Kakšni svoji redni, vsakdanji poti lahko v postnem času dodaš postaje, da se mimogrede spomniš na Jezusa in tudi na bližnje, prijatelje, ki trpijo.
  • Postaje križevega pota lahko razporediš tudi doma – v hiši, stanovanju, po kotičkih svoje sobe.
  • Lahko narediš mrežo prijateljev in križev pot zmolite »na daljavo« – če vas je sedem, vsak tam, kjer je, zmoli dve postaji.
  • Včasih je ena postaja dovolj – da jo premišljuješ, se v njej srečaš z Jezusom. In s seboj.
  • Za tiste, ki se radi potapljate: v bližini Trogirja obstaja pravi podvodni križev pot! Nahaja se v tako imenovani »no stress zone«.

Razišči sam: Katere dogodke postaj križevega pota najdeš v Svetem pismu in katerih ne?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (2/2023). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh