Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kuhajmo: Zapečeni makarončki v sirovi omaki in pisana zimska solata

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 27. 12. 2023 / 16:32
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2024 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kuhajmo: Zapečeni makarončki v sirovi omaki in pisana zimska solata
Mavrica
Foto: Krištof Koman

Kuhajmo: Zapečeni makarončki v sirovi omaki in pisana zimska solata

Takole zapečeni makarončki v sirovi omaki so v Ameriki znani pod imenom Mac&Cheese. Navadno za to jed potrebujemo poseben sir čedar, vendar vam zagotavljam, da se tudi običajen edamec, gavda ali katerikoli potrdi sir, ki ga imamo v hladilniku doma, prav odlično obnese in čudovito raztopi v omaki, ki obdaja majhne testene polžke. Pisana zimska solata pa bo malo za grizljanje, malo pa za odganjanje virusov. Juhej!

Hiter namig: Preden se lotite kuhanja, vklopite pečico na 180 stopinj, pa bo vse hitreje.

ZAPEČENI MAKARONČKI V SIROVI OMAKI (MAC&CHEESE)

za 4–6 oseb:
- 300 g majhnih testenin (mini polžkov)
- 4 žlice masla
- 2–3 žlice moke
- 0,75 l mleka
- 2 lista lovorja
- 300 g poltrdega sira, ki ga naribamo
- sol, poper
- 3 žlice krušnih drobtin

  1. V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop previdno stresemo testenine. Kuhane odcedimo in stresemo v model. 

  2. V drugem loncu raztopimo 2 žlici masla z moko in med mešanjem počasi prilivamo mleko.  Krepko mešamo, da postane omaka gladka. Dodamo lovor, solimo, zavremo, ogenj zmanjšamo in kuhamo 2 minuti.

  3. V omako stresemo nariban sir, ki naj se raztopi. Odstranimo lovor. 

  4. Omako zlijemo na makarončke v modelu, premešamo. 

  5. V praznem loncu raztopimo 2 žlici masla in prepražimo drobtine. Te potresemo sem in tja po makaronih, nato model porinemo v pečico za pol ure. FOTO: makaroncki_drobtine_l.jpg

Mleko za omako v lonec prilivamo počasi (vsaj na začetku). Moka sprime v kepo, potem v kremasto pudingasto zmes, šele nato lahko prilijemo več mleka, ne da bi moka ostala v grudicah.

PISANA ZIMSKA SOLATA

pol glave rdečega zelja
3 večji korenčki
2 pesti bučnih semen
3 stroki česna
bučno olje, kis, sol

  1. Narežemo zelje, korenček pa naribamo v skledo. 

  2. V ponvi previdno približno minuto pražimo bučna semena, da zadišijo, se začno premikati na ponvi in rahlo porjavijo. Takrat odstavimo, dodamo narezan česen in prelijemo z bučnim oljem. 

  3. Semena potresemo po zelenjavi, nato solimo, prelijemo s kisom in premešamo.


Okusna pisana solata! Foto: Krištof Koman


Za vas sva kuhala Primož in Mojca Koman, fotografiral pa Krištof Koman.

Članek je bil objavljen v januarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh