Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lara Lipnik – Lara Traveling: »Ženske zmoremo potovati same«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 05. 2024 / 09:57
Oznake: Svet in ljudje
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 11:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lara Lipnik – Lara Traveling: »Ženske zmoremo potovati same«
Svet in ljudje
Na večino potovanj se odpravim sama. FOTO: osebni arhiv

Lara Lipnik – Lara Traveling: »Ženske zmoremo potovati same«

Vse bolj priljubljeni so vplivneži, ki potujejo. Ena izmed njih je Lara Lipnik, znana tudi kot Lara Traveling, ki potuje kar sama. Za potovanja izkoristi vse proste dni, ki jih ima na srečo veliko, saj je učiteljica. Na Osnovni šoli Šmarje - Sap namreč poučuje španščino, iz katere je pred dvema letoma magistrirala. Tudi zaradi znanja španščine obožuje tople kraje, peščene plaže in seveda Španijo.

Potovalne izkušnje in ideje za potovanja deli s svojimi sledilci na družbenih omrežjih, ob tem pa piše tudi blog Lara Traveling, kjer lahko vsakdo najde nasvete za prijeten izlet in ideje, kje se lahko okrepča, ko se potika po slovenskih kotičkih, ali informacije, ki sledilcem omogočajo boljše priprave na potovanje in lažjo izbiro cilja. Lara Lipnik nam je razkrila, kako potuje, katere destinacije jo letos najbolj privlačijo in kako je biti slovenska potovalna vplivnica. 

Učiteljski poklic vam omogoča veliko dopusta. Ali vse počitnice preživite na potovanju?

Da, res je, to je velika prednost mojega poklica, zato izkoristim prav vse proste dneve in podaljšane konce tedna, da se odpravim na izlet ali potovanje. Vsako leto potujem in sem v tujih državah več kot 100 dni na leto (vključujoč vse konce tedna in dneve dopusta ter praznike), tako da si res skrbno organiziram počitnice oziroma izlete. S potovanji si polnim baterije, hkrati pa so potovanja zame iskanje novih idej in inspiracija zanje (na družbenih omrežjih kot tudi v službi) ter širjenje obzorja, spoznavanje novih kultur in različnosti naših življenj na istem planetu.

Vsako leto potujem in sem v tujih državah več kot 100 dni na leto, tako da si res skrbno organiziram počitnice oziroma izlete.

Katero potovanje je imelo največji vpliv na vaše življenje in kako je spremenilo vaš pogled na svet?

Brez dvoma Uzbekistan. No, in Mehika. Mehika je bilo moje prvo samostojno potovanje zunaj Evrope. Bila sem nekoliko živčna, a tudi prijetno vznemirjena pred neznanim. To je bila ena izmed boljših izkušenj in potovanj, kar mi je dalo potrditev, da zmorem sama in se lahko sama odpravim še kam drugam. Tako sem v istem letu obiskala Uzbekistan. Ljudje okoli mene so dvomili o tej moji odločitvi in se spraševali, ali je res tja pametno potovati sam, saj gre za muslimansko državo, poleg tega meji na Afganistan in mnogi še niso spoznali veliko ljudi, ki bi se odločili odpotovati tja. No, na koncu je bilo to najboljše potovanje. Spoznala sem, da še obstajajo pristni kraji in resnično iskreni ljudje in da lahko veselje in mir najdeš v vsakdanjih preprostih stvareh.

Torej, od takrat vedno potujete sami?

Na večino potovanj se odpravim sama. Prednost je ta, da se lahko ravnam zgolj po svojih željah in se mi ni treba prilagajati nikomur. Velikokrat spim v hostlih, kar je za marsikoga ovira, prav tako potujem z javnimi prevozi in velikokrat jem ulično hrano. Pravzaprav je precej težko najti kompatibilnega »travel buddyja«, s katerim bi se v vseh pogledih in željah ujemala in lahko skupaj prijetno preživela daljše potovanje. Seveda so pri samostojnih potovanjih tudi slabosti, saj se lahko zanesem zgolj in samo nase, prav tako v določenih deželah ni priporočljivo, da ženska potuje sama.

Velikokrat spim v hostlih, kar je za marsikoga ovira, prav tako potujem z javnimi prevozi in velikokrat jem ulično hrano.

Kot vplivnica sodelujete z nekaterimi podjetji, povezanimi s potovanji, ki so postala vaši pokrovitelji. Kako ste se povezali z njimi in koliko vplivajo na vaše vsebine na družbenih omrežjih?

Večina pokroviteljev je sama stopila v stik z mano. V zadnjih mesecih sem poskusila kontaktirati nekaj podjetij tudi sama, vendar je odzivnost precej slaba. Še vedno marsikdo ne razume moči sponzorstva prek družbenih omrežij. Vseeno pa je kljub kar velikemu številu sledilcev večina objav na mojem profilu nesponzoriranih, tako da se sama odločam, kaj bi rada delila. Pravkar začenjam obširneje sodelovati tudi s slovenskimi ponudniki prenočišč. Vedno sem odprta za različne možnosti sodelovanja, še vedno pa želim, da ostane moj profil pristen in da izraža mojo pristno ljubezen do potovanj in izletov.

Kako gradite svojo skupnost sledilcev na družbenih omrežjih in katere vrednote želite deliti z njimi skozi svoje izkušnje s potovanj?

Skupnost se že od samega začetka gradi organsko. Svoj profil sem ustvarila z željo, da delim svoje izkušnje in informacije s sledilci in da meni ostane kot nekakšen spletni dnevnik fotografij. Vse je nato prišlo samo od sebe in spontano. Ljudje so prek mojih storyjev, objav in bloga zaznali, da je moja ljubezen do potovanj res pristna, poleg tega so se name začeli obračati s kupom vprašanj: kje kupiti letalske karte, na kaj biti pozoren na določeni destinaciji, kdaj je najboljši čas za potovanja, pri katerih ponudnikih sem rezervirala dodatne izlete …

Svoj profil sem ustvarila z željo, da delim svoje izkušnje in informacije s sledilci in da meni ostane kot nekakšen spletni dnevnik fotografij.

Sporočiti želim, da smo si, čeprav živimo na različnih koncih planeta, pravzaprav precej podobni in si želimo podobne reči – biti srečni, zadovoljni. Hkrati mi to daje uvid in zavedanje, v kakšnem razkošju živimo v naši deželi in smo lahko samo hvaležni za tisoč in eno stvar, ki nam je omogočena.


Prebrali ste del intervjuja, ki je bil objavljen v reviji Svet in ljudje 3/2024. Revijo lahko kupite tukaj. Spremljajte nas tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Svet in ljudje
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh