Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto molitve

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 19. 02. 2024 / 09:44
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2024 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto molitve
Postni čas, ki mu je namenjen prvi mesec te naše revije, in za njim velikonočni čas sta najmočnejši obdobji cerkvenega oz. kristjanovega leta. FOTO: Tatjana Splichal

Leto molitve

Papež Frančišek je v nedeljo, 21. januarja, pri opoldanski molitvi Angel Gospodov napovedal leto molitve. V času priprave na obhajanje jubilejnega leta 2025 naj bi kristjani »ponovno odkrili veliko vrednost in absolutno potrebo po molitvi, molitvi v osebnem življenju, v življenju Cerkve, molitvi v svetu«.

Kot pravi papež, tako »postanemo bolj ponižni in ustvarimo prostor za molitev, ki izvira iz Svetega Duha«. Pri tem je posebej poudaril, da je »molitev kot dihanje vere in sam izraz vere. Je kot tihi krik, ki prihaja iz srca tistega, ki veruje in zaupa v Boga.« V prvi knjižici, ki je izšla ob tem letu priprave, je zapisano, da je leto molitve namenjeno »spodbujanju odnosa z Gospodom in ohranjanju trenutkov pristnega duhovnega počitka. Je oaza, v katero se človek umakne pred vsakdanjim stresom, kjer molitev postane hrana za krščansko življenje vere, upanja in ljubezni.«

Molitev je kot tihi krik, ki prihaja iz srca tistega, ki veruje in zaupa v Boga.

Postni čas, ki mu je namenjen prvi mesec te naše revije, in za njim velikonočni čas sta najmočnejši obdobji cerkvenega oz. kristjanovega leta. V obeh imamo veliko priložnosti za osebno in skupno molitev. Ob klasičnih, kakor so križev pot, litanije in rožni venec, poiščimo priložnosti tudi za osebni »klepet« z Gospodom pred tabernakljem ali pa v skriti kamrici svojega srca sredi narave ali pred bogkovim kotom.

Dragi bralci in bralke Besed med nami! Naj bo to leto tudi med nami zaznamovano s prošnjo apostolov: »Nauči nas moliti« (Lk 11,1). Molitve se namreč moramo naučiti, pravi učitelj pa je lahko samo Jezus, Božji Sin, ki je z molitvijo Oče naš korenito spremenil človekovo molitev. Že sama prošnja »nauči nas moliti« je molitev, ki se poraja iz globine srca z željo, da bi bila uslišana. Zato Beseda med nami ponuja z dnevnimi premišljevanji ob Božji besedi pripomočke in molitve same, ki bi nam pomagale okrepiti in poglobiti naš odnos z Gospodom. 

Molitev je več kot zgolj naše besede ali dejanja – je razpoloženje našega srca.

Nekje sem prebral tale nasvet: Tako kot pri učenju glasbila tudi pri molitvi ni pomembna samo mehanika. Molitev je več kot zgolj naše besede ali dejanja – je razpoloženje našega srca. Z vsakim trenutkom, ki ga preživimo z Jezusom, privzamemo malce več njegovega srca, zato se naš odnos z njim in Očetom poglobi. Naučimo se prihajati k Bogu enako razpoloženi kot Jezus. In ko se učimo te drže, lahko vsaka oblika molitve postane osebno srečanje z Bogom. Naj nas vse pri tem prizadevanju spremlja Božji blagoslov!


Članek je bil objavljen v reviji Beseda med nami (2/2024).

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh