Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljubite tudi sovražnike

Za vas piše:
Marko Čižman
Objava: 05. 02. 2022 / 15:24
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2022 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ljubite tudi sovražnike
Mavrica
"Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami." ILUSTRACIJA: Bojana Dimitrovski

Ljubite tudi sovražnike

Razlago evangelija za otroke za 7. nedeljo med letom (20. februar), je pripravil Marko Čižman, župnik v Podutiku.

Tisti čas je Jezus rekel: »Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo. Blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molíte za tiste, ki grdo ravnajo z vami. In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim. Če ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno priznanje vam gre? Saj tudi grešniki ljubijo tiste, ki njih ljubijo. Če namreč delate dobro tistim, ki delajo dobro vam, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki delajo isto. In če posojate tistim, od katerih upate dobiti nazaj, kakšno priznanje vam gre? Tudi grešniki posojajo grešnikom, da prejmejo enako. Vi pa ljubíte svoje sovražnike. Delajte dobro in posojajte, ne da bi za to kaj pričakovali. In vaše plačilo bo veliko in boste sinovi Najvišjega, kajti on je dober tudi do nehvaležnih in hudobnih. Bodite usmiljeni, kakor je usmiljen tudi vaš Oče!« (Prim. Lk 6, 27–38)

Kaj mi hoče Jezus povedati?

Jezus ne govori samo o ljubezni do sovražnikov. Jezus nas spodbuja k trem stvarem: 1. ljubite svoje sovražnike, 2. delajte dobro, ne da bi za to kaj pričakovali, 3. ne obsojajte.

Sovraštvo kar največkrat prekinimo s kakšnim pozitivnim odzivom.

Pa poglejmo vsako od teh treh spodbud:

1. Ko nam nekdo naredi nekaj slabega, mu dostikrat vrnemo nazaj in se zato majhna stvar lahko razplameni v velik prepir. Kar spomnimo se, kako se z brati ali sestrami skregamo zaradi malenkosti, ki se (če nihče ne odneha) lahko razvije v hud prepir in celo pretep. Samo pozitiven odziv lahko prekine sovraštvo. 

Spomnim se dogodka, ko sem vozil skozi neko vas. Vozil sem po predpisih. Za menoj je vozil šofer, ki se mu je zelo mudilo in sem se mu zdel prepočasen. Ko me je prehitel, mi je jezno potrobil in pokazal sredinca. Jaz sem mu namesto tega prijazno pomahal. Ta blagohotni odziv ga je čisto šokiral. Še danes se nasmehnem, ko se spomnim, kako začuden obraz je imel! POVABILO: Sovraštvo kar največkrat prekinimo s kakšnim pozitivnim odzivom.

Kadar naredimo dobro delo, ne pričakujmo, da se nam bo kdo zahvalil.

2. Kadar naredimo neko dobro delo z željo, da bi nas pohvalili, smo velikokrat razočarani, ker nas ne pohvalijo in se nam ne zahvalijo. Kadar naredimo dobro delo, ne da bi za to kaj pričakovali, bolj mirno živimo. POVABILO: Kadar naredimo dobro delo, ne pričakujmo, da se nam bo kdo zahvalil. Bomo pa kdaj pozitivno presenečeni, ker se dobrota pogosto povrne.

3. Velikokrat obsojamo, čeprav ne poznamo razloga, zakaj je nekdo nekaj naredil. Gotovo bi obsojali manjkrat, če bi tega človeka vprašali: »Zakaj si to naredil?« POVABILO: Namesto da obsojamo, raje vprašajmo: »Zakaj si to naredil?« Ob pojasnilu bomo marsikaj drugače razumeli.

»S kakršno mero merite, s takšno se vam bo odmerilo.« Zato se raje izkažimo v dobroti kot pa v slabem!

Ne pozabimo: »S kakršno mero merite, s takšno se vam bo odmerilo.« Zato se raje izkažimo v dobroti kot pa v slabem!

Kratka molitev

Jezus, hvala za tvoj zgled dobrote. Ti nas imaš rad in si dober do nas, ko se obnašamo prav in ali narobe. Naj te posnemamo in bomo tudi mi dobri do drugih ne glede na to, kakšni so oni do nas. Amen.

Članek je bil objavljen v februarski številki revije Mavrica, 6/2021. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Nalaganje
Nazaj na vrh