Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maja Bitenc: Različni svetovi me delajo živo

Za vas piše:
Nataša Konc Lorenzutti
Objava: 05. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 16:31
Maja Bitenc: Različni svetovi me delajo živo
Božje okolje
Maja Bitenc je mama šestih otrok in doktorica jezikoslovnih znanosti. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Maja Bitenc: Različni svetovi me delajo živo

Ko se pripeljem v Ivančno Gorico, me čaka na klopci pred župnijskim središčem s cerkvijo, posvečeno svetemu Jožefu, varuhu družin. V sončno rumenem plašču sedi pred sodobnim obeležjem in ko jo vprašam, ali sem jo zmotila v molitvi, mi pove, da premišljuje o vklesanih svetopisemskih citatih, ki sta nedosledno opremljena z ločili: vejica na enem mestu je, drugje jih ni.

Vedno sem očarana, kadar nekdo strastno živi svojo poklicno izurjenost. Kipar ali arhitekt bi namreč povsem drugače videl obeležje kot Maja Bitenc, doktorica jezikoslovnih znanosti, ki je pri štiridesetih letih mati šestih otrok, zaposlena pa kot raziskovalka na podoktorskem projektu in docentka na Oddelku za slovenistiko ljubljanske Filozofske fakultete.

Če se človek odloči za poklic jezikoslovca, to stori z nekim vzgibom. 

Od vedno so me privlačile knjige, že kot otrok sem se rada igrala šolo in knjižnico. V času gimnazije sem mislila, da bom šla študirat medicino in specializirala psihiatrijo, v četrtem letniku pa ugotavljala, da sem po srcu humanistka in družboslovka in da mi bo tovrstni študij verjetno omogočil več možnosti za različne zaposlitve, tudi take, ki bi bile bolj prijazne za usklajevanje z morebitnim družinskim življenjem. Tako sem nazadnje izbrala dvopredmetni študij angleščine in slovenščine. Ni šlo torej toliko za jezik...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh