Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nositi svoj križ

Za vas piše:
Marko Rijavec
Objava: 27. 10. 2022 / 11:04
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nositi svoj križ
Mavrica
Razmišljanje ob prazniku Jezusa Kristusa, Kralja vesoljstva. Ilustracija: Karmen Smodiš

Nositi svoj križ

Razmišljanje za otroke ob evangeliju 34. nedelje med letom, ki je tudi praznik Jezusa Kristusa, Kralja Vesoljstva.

Tisti čas so se voditelji ljudstva norčevali iz Jezusa in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: ›Ta je judovski kralj.‹ Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govóril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovóril in ga svaril: »Ali se ne bojiš Boga, saj te je zadela enaka obsodba? In naju po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni stóril nič hudega.« In govóril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.« (Lk 23,35-43)

Neuspehi, porazi ...

Jezus na križu je na prvi pogled neuspešen človek. Pravijo mu: »Če si judovski kralj, reši samega sebe« (Lk 23,37). Doživlja najhujši poraz v svojem življenju. In tako je velikokrat tudi z nami: tudi mi vsak dan doživljamo poraze in razočaranja, zato tudi velikokrat svoje življenje razumemo kot neuspešno.

Križ se zdi kot velik neuspeh. FOTO: Unsplash

Narediti, kar želi Bog

Mislimo si, da pomeni biti uspešen to, da ti ljudje ploskajo in te hvalijo, da dobivaš priznanja, da zmaguješ. Mislimo si, da je to tisto, za kar živimo. Jezus je neuspešen. A kljub temu ne stopi s križa, ne dokazuje ljudem, da je dovolj močan, da bi premagal svoje nasprotnike. Ker mu je zvestoba Očetu pomembnejša od uspeha.

Jezusu je zvestoba Očetu pomembnejša od uspeha.

Zmaga: izpolniti Božjo voljo

Jezus namreč razume, da mora biti tam, na križu, ker mu je Bog namenil to, da visi na križu. Zaupa, da ima Bog prav, tudi če to ves svet razume kot poraz, tudi če to sam razume kot poraz. Z razlogom smo namreč takšni, kakršni smo, tudi če smo »neuspešni«, ker je to očitno nekaj, kar ta svet potrebuje.

"Oče, kaj želiš, da danes naredim?" FOTO: Unsplash

Biti ob drugem, hoditi drug z drugim ... do nebes

Potrebno je, da si tam, kjer si, ker te je Bog tja poslal. Tudi če je to na križu. Ker so tudi na križu potrebni ljudje. H komu bi se sicer v zadnji minuti življenja zatekel desni razbojnik? Če Jezusa ne bi bilo tam, ne bi prišel v nebesa.

Jezus,
pomagaj mi, da bom svojega Očeta vprašal:
Oče, kaj želiš, da danes naredim?
In če je to nekaj težkega,
naj zaupam in prosim,
da mi bo tudi dal moč,
da bom to naredil.
Amen.

Članek je bil objavljen v novembrski številki revije Mavrica. Nanjo se lahko naročite preko naše spletne trgovine. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh