Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova podoba

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 21. 12. 2023 / 13:19
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2023 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova podoba
Na Družini, kjer skrbijo za izdajanje te mednarodne revije, so se odločili, da posodobijo njeno zunanjo podobo, saj je dosedanja v rabi že več let. FOTO: Tatjana Splichal

Nova podoba

Beseda med nami v novi podobi, tako ste najbrž, dragi bralci in bralke, najprej rekli, ko ste dobili v roke prvo številko 24. letnika Besede med nami.

Res je. Na Družini, kjer skrbijo za izdajanje te mednarodne revije, so se z urednico revijalnega programa Barbaro Kastelec odločili, da posodobijo njeno zunanjo podobo, saj je dosedanja v rabi že več let. To posodabljanje skuša približati vsebino in oblikovalka Andreja Gjerkeš Čuček se je zelo potrudila, da bi nas nagovorila. Prepričan sem, da bo tudi z izborom fotografij in nadaljnjim sodelovanjem prispevala k privlačnosti vsebine, ki je razlaga in udomačitev Božje besede v naš vsakdan.

Čeprav smo s to številko še čisto v božičnem času, pa je vendar poudarek na postnem času, ki ga bomo začeli sredi februarja. K temu nas vabita tako postni esej kakor tudi spraševanje vesti. Postni čas je s pepelnico najbolj močno vabilo, da se vprašamo o smislu našega življenja.

Čeprav smo s to številko še čisto v božičnem času, pa je vendar poudarek na postnem času.

Ali se je v tem naprednem in tehnološko tako blestečem veku še treba posipati s pepelom? Mar je bilo to sploh kdaj zares potrebno? Mar nam pepeljenje ne jemlje dostojanstva že od Abrahama dalje? Ta je dejal:  »Drznil sem govoriti z Gospodom, dasi sem prah in pepel.« Simbolika pepela je neizprosna; pomeni ostanek in na skrajni meji izničenje. Ko kjer koli naletimo na pogorišče, nas presune pepel.

»Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš … Spreobrnite se in verujte evangeliju.« Kako vse to sprejeti v času, ki reklamno prekipeva od užitkov in napitkov življenja?

Saj dosegamo zvezde! Saj se vozimo v vesolje že na sprehod! Cerkev pa kar vztraja. Obredu pepeljenja že stoletja pripisuje posebno težo. Spominja nas na dovršitev zemeljskih dni in vabi k spreobrnjenju. Vmesni čas med tema mejnikoma je čas posta in pokore.

Pokora ni nič drugega kot zdravilo.

Pokora ni nič drugega kot zdravilo. Le da ni nasuto v škatlice s pomirjujočo etiketo. Pokora, post, ponižnost, pomoč, potreba, potrpežljivost in še kaj imajo skupni imenovalec. Matematično natančno pokažejo smer navznoter. Tam v skriti duši pa ima vsak kaj za popraviti, očistiti in urediti!

Vsem želim duhovno bogat in doživet postni čas! Beseda med nami naj vam bo pri tem v oporo.


Članek je bil objavljen v reviji Beseda med nami (1/2024).

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh