Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obutev za vse priložnosti

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 24. 04. 2024 / 11:55
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2024 / 12:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obutev za vse priložnosti
Najst
Različne situacije od nas zahtevajo različna oblačila in tudi različno obutev. FOTO: Pexels

Obutev za vse priložnosti

Že večkrat sem opazila, da imajo ljudje z obutvijo kar nekaj težav. Zgodi se, da je človek urejen do zadnje pike, potem pa pogledaš v noge in … groza! Napačna izbira obutve ti lahko pokvari cel videz, če izbereš neustrezno obutev, ki te npr. ožuli, pa ti lahko pokvari celo ves dan.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst

V vsakodnevnem življenju imamo nekako tri različne vrste priložnosti, ki jim prilagajamo oblačila in obutev. Prva je vsakodnevno življenje, ki je v tvojem primeru sestavljeno iz šole in obšolskih dejavnosti, za tvoje starše pa iz službe in družinskih obveznosti. Občasno pride kakšna posebna ali svečana priložnost, kot so birma, valeta, maturantski ples, povabilo na prvo obhajilo ali poroko … In tretja vrsta priložnosti, ki pride na vrsto vsaj čez vikend, je športanje. Različne situacije od nas zahtevajo različna oblačila in tudi različno obutev. 

Navaden dan: superge

Za vsakodnevno življenje se mladi ponavadi zatekate k supergam vseh vrst, oblik in znamk. Pred nekaj desetletji so bile zgolj športno obuvalo, v zadnjih 40 letih pa so si utrle pot tudi na šolske hodnike in celo v pisarne.

FOTO: Pexels

Superge so seveda super zadeva, ker so za stopala zelo prijazna obutev. Gumijast podplat blaži pritiske, zato jih lahko nosijo tudi ljudje, ki imajo zelo problematična stopala ali jih hitro bolijo noge. Dandanašnji je izbira superg res tako ogromna, da lahko vsak najde model in barvo zase. Usnjene superge se dobro obnesejo tudi v malo slabšem vremenu, medtem ko so superge iz blaga hitro mokre. Minus točka superg? Hitro dobijo neprijeten vonj, saj se nam v njih zelo potijo noge.

Obutev v poletni vročini

Pozimi poleg superg radi nosimo še t. i. bulerje, to so robustni višji usnjeni čevlji na vezalke ali zadrgo, ker so toplejši od superg in se obnesejo tudi v dežju ali snegu. Ker pa prihaja poletje, si poglejmo, kaj pride od aktualne ponudbe v poštev poleti. Že nekaj sezon so zelo moderni natikači znamke Birkenstock (nekateri proizvajalci pa delajo zelo podobne), in to tako za dekleta kot za fante. Ti natikači imajo lahko en ali dva paščka čez prste, lahko so narejeni tudi kot japonke. Ker so usnjeni, so izjemno udobni za nošenje, prijazni do stopal, pa še zelo šik so lahko v kombinaciji s kavbojkami, širokimi lanenimi hlačami, krili in oblekami …

FOTO: Pexels

Poleti so popularne tudi t. i. japonke iz sintetičnih materialov, v katerih pa se noga ne počuti tako dobro, ker plastičen material ne omogoča dobrega odvajanja znoja, v njih pa v vročem dnevu dobiš celo kakšen zoprn žulj. Nekateri prisegajo na espadrile, to je lahkoten čevelj iz blaga s podplatom iz rafije (to so vlakna, pridobljena iz palm).

Za posebne dogodke

Kaj pa svečane priložnosti? Najbrž mi ni treba posebej poudarjati, da takrat superge pustimo doma, saj k moški dvodelni obleki in srajci spadajo usnjeni moški čevlji. K ženski obleki ali krilu in tankim hlačnim nogavicam pa spadajo lepše balerinke, salonarji z malo petke, poleti, ko ni treba imeti hlačnih nogavic, pa lepi usnjeni sandali s paščki čez prste in okrog pete.

FOTO: Pexels

Ker ima vsak od nas na leto vsaj dve ali tri priložnosti, ko smo povabljeni na kakšno elegantno prireditev ali dogodek, včasih pa se teh dogodkov zvrsti tudi več, ti svetujem naslednje. Zelo dobro je imeti doma dober par čevljev (in tudi primerno oblačilo), ki jih lahko uporabiš vedno, ko se znajdeš v taki situaciji. Šolski koncert v kulturni ustanovi? Ni problema, čevlje imaš doma. Sestra ima čez en mesec birmo? Obleka in čevlji so v omari. Dedek bo praznoval 70 let v fini gostilni? Tvoj outfit te čaka doma, ni panike. Ker ti je noga verjetno že nehala rasti, bo dobra izbira kvalitetnih čevljev toliko enostavnejša, služili pa ti bodo vrsto let, le s kremo za nego čevljev jih ne pozabi namazati vsake toliko časa.

Športna obutev

No, potem pa so tukaj še čevlji za šport. Ti so zelo različnih kategorij, kot so različni tudi športi, s katerimi se ukvarjamo. Če z družino ali skavti hodiš v hribe, potem imaš doma zagotovo par pohodnih čevljev – ali celo dva, en par za poletno in enega za zimsko sezono. Pohodni čevlji morajo biti stabilni, imeti morajo gumo z dobrim oprijemom na spolzki podlagi, običajno pa so narejeni iz vodoodpornega materiala. Dodatno jih lahko impregniraš (zaščitiš pred vlago) tudi s sprejem, ki poskrbi za vodoodbojnost. Vedno kupimo pohodne čevlje, ki so za številko ali dve večji od čevljev za vsakdan. Zakaj? Pustiti je treba prostor za debelejši par nogavic, poleg tega pa nam gre ob hoji navzdol stopalo v čevljih naprej, zato ni dobro niti udobno, če nam prsti pritiskajo ob sprednji del čevlja.

FOTO: Pexels

Nič ni narobe, če tvoje pohodne čevlje za teboj »podeduje« še mlajši brat ali sestra, saj so dobri pohodni čevlji dragi in se zlepa ne uničijo, tako da je prav, da res odslužijo svoje. Ali pa jih ti podeduješ od starejšega brata, sestre ali staršev. Če jih po vsakem pohodu dobro prezračiš (svetujem, da notranji vložek daš ven, da se notranjost res dobro posuši), jih redno čistiš in skrbiš zanje, ti bodo dobro služili in te varno spremljali pri tvojih podvigih. Če je guma že načeta oz. nima več tako ostrega profila, sicer pa so čevlji še v odličnem stanju, jih lahko odneseš k čevljarju, ki bo zamenjal celotno gumo. Določeni čevljarji so namreč specializirani za popravilo športne obutve in imajo na zalogi gumo, ki je enaka, kot je bila originalna guma na čevljih. Ko čevljar nadomesti dotrajano gumo z novo, bodo čevlji kot novi.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (5/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh