Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prostor boja je človekovo srce

Za vas piše:
p. Milan Bizant
Objava: 24. 03. 2022 / 19:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 14:26
Prostor boja je človekovo srce
Božje okolje
Stopnje in pasti duhovnega boja. FOTO: Pexels

Prostor boja je človekovo srce

Že tisočletja se človek sprašuje o izvoru zla in o poti osvobojenosti do zla. Izkušnja grškega arhaičnega človeka govori o hudobnih bogovih, ki se igrajo s človekom in mu določajo usodo (fatalizem). Tu prave odrešitve ni; le čustvena katarza, jokanje s tragičnostjo človeške eksistence (lik Prometeja).

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Božje okolje

V Avguštinovih Izpovedih (V, 10) beremo: »Bil sem še zmerom mnenja, da nismo mi tisti, ki grešimo, ampak, da greši v nas neka druga, ne vem kakšna narava; …« V tem manihejskem gledanju tudi ni odrešitve od zla.

Potem je tu gledanje, da je izvor zla v telesnosti. Človek je nesmrtna duša, ki čaka, da bo osvobojena iz ječe telesnosti. Gre za antropološki dualizem, kjer je snovnost videna kot prostor zla; skozi neoplatonizem je krepko pljusknil v krščanstvo.

Nas zanima krščanski pogled na zlo in osvobojenje od zla. Bog je dober in ustvarjene stvari so dobre. Človek je Božja podoba, ustvarjen za odnos z Bogom. Zlo, ki kvari Božje delo, je »sekundarno« in vstopa po perverzno uporabljeni človekovi svobodni volji (1 Mz 1-4). 

Prvenst...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh