Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S čim so želi v prazgodovini?

Objava: 04. 01. 2023 / 13:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 13:21

S čim so želi v prazgodovini?

S čim so želi v prazgodovini?
Prizor žetve. Grobnica Sennedjema v Deir el-Medini, okrog 1300 pr. Kr.
Za mlajšo kameno dobo ali neolitikom je prišlo do velikih sprememb v načinu življenja ljudi, tako da nekateri avtorji ta čas imenujejo kar neolitska revolucija. S škrobom in beljakovinami bogata zrna žit so postala pomemben del vsakodnevne prehrane.

Žito je bilo mogoče shraniti, kar je omogočilo ustvarjanje zalog in ustaljeno življenje ter preskrbo ljudi z osnovnima živiloma, kašo in kruhom. Vzredili so živali, kot so ovca, koza, govedo in svinja. Izjemno pomemben je bil izum keramičnega posodja, saj so se s kuhanjem korenito spremenile prehranjevalne navade. Z olajšanim dostopom do hrane se je povečalo prebivalstvo, začela se je delitev dela, proizvodni presežki so spodbudili trgovino, vse to pa je vodilo k družbenemu razslojevanju. Na Bližnjem vzhodu so žita gojili od najzgodnejšega neolitika, v srednji Evropi pa od okoli 6. tisočletja pr. Kr. Najstarejša srednjeevropska žita so različne vrste pšenice (rod Triticum) in ječmena (rod Hordeum). Proso, oves in rž so se v srednji Evropi uveljavili v bakreni dobi.

Žetveni noži

Hkrati z začetkom poljedelstva so se pojavila tudi žetvena orodja. Predhodniki srpov so bili žetveni noži. To so bili ravni, koščeni ali leseni držaji z utorom, v katerega...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh