Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sibirski tiger

Objava: 27. 10. 2022 / 11:19
Oznake: Mavrica
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sibirski tiger
Mavrica
Sibirski tiger je največja mačka na svetu. FOTO: ZOO Ljubljana

Sibirski tiger

Sibirski tigri so zelo ogroženi. V naravi živi manj kot 540 živali. V Živalskem vrtu Ljubljana lahko pobliže spoznate tigra Vito in Botsmana.

Dlaka in proge

Imajo dva tipa dlake: daljšo, tršo in redkejšo krovno dlako ter mehkejšo, gostejšo podlanko. Črne proge na rdečerjavem kožuhu se ne spreminjajo, temveč so vse življenje enake in značilne za posamezno žival (podobno kot prstni odtisi pri ljudeh). Običajno imajo tigri več kot 100 prog, ki pa se ne vidijo le na dlaki, temveč tudi na koži.

Tigrove proge so kot človeški prstni odtis. FOTO: Unsplash

Noge

Prednje noge so zelo močne, z do 5 centimetrov dolgimi vpotegljivimi kremplji. Z njimi zadržijo plen. Zadnje noge so daljše in močnejše od prednjih, kar jim omogoča do 8 metrov dolge skoke. S pomočjo skoraj enometrskega repa med lovom lovijo ravnotežje.

Glava

Zelo dobro vohajo, vidijo in slišijo. Vzorec na njihovi glavi spominja na kitajsko pismenko za besedo kralj. Ponoči vidijo kar šestkrat bolje kot ljudje. Kadar so zadovoljni, mežikajo ali priprejo oči, a to počnejo le, ko se počutijo udobno in varno. Seveda pa oči zaprejo tudi med počitkom. Zadnja stran uhljev je črna z belo pego, po kateri se tigri med seboj prepoznajo.

Članek je bil objavljen v novembrski številki revije Mavrica. Nanjo se lahko naročite preko naše spletne trgovine. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh