Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spodbujamo ustvarjalnost | Za starše

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 08. 06. 2022 / 12:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spodbujamo ustvarjalnost | Za starše
Mavrica

Spodbujamo ustvarjalnost | Za starše

Poletne počitnice. Čudoviti čas, ko otroci uživajo svobodo brez obveznosti, skrbi in domačih nalog. Prve tri dni. Nekateri le prve tri ure ...

Potem pa se svobode in pomanjkanja strukture naveličajo. Začnejo si nagajati med seboj ali delati kakšno neumnost. In ko jih od tega odvrnemo, potožijo: »Dolgčas mi je! Kaj naj delam?«

Čudovito! To naj bo pesem za vaša ušesa.

Dolgčas je dober!

Prav je, da ni vsak trenutek njihovih počitnic načrtovan. Oziroma, da nekaj časa načrtujejo sami. Poleg taborov, duhovnih vaj, oratorijev in podobnega so zelo dobrodošli so tudi brezdelni tedni doma. Saj se ravno v takih trenutkih, ko morajo sami razmisliti, kaj lahko počnejo in kaj bi sploh želeli početi, rojeva ustvarjalnost. Dajte ji prostor, da se razvije!

Iz dolgčasa se lahko razvije ustvarjalnost. FOTO: Unsplash

Vam povem, kdaj je najbolj cvetela ustvarjalnost mojih otrok? Med izolacijo zaradi koronavirusne bolezni. S šolskimi obveznostmi so opravili mnogo hitreje kot midva z možem s službenimi. K sosedom niso smeli. In potem niso vedeli, kaj bi počeli. Nekaj časa so se zdolgočaseno svaljkali po hiši, potem pa so končno vklopili domišljijo. Pripravili so lutkovno predstavo. Igrali so se trgovino – s cenami pod artikli, blagajno, papirnatim denarjem in celo reklamnim katalogom izdelkov. Sin se je z neznansko preciznostjo in potrpežljivostjo lotil risanja stripa, v katerem glavno vlogo igrata njegova in sestrina najljubša plišasta igrača. Od takrat je prvi strip dobil že 7 nadaljevanj.

Res pa je, da za spodbujanje otroške ustvarjalnosti ni dovolj le, da otroke za nekaj časa prepustimo dolgčasu. Dobro je, da jim poleg časa omogočimo tudi prostor, kjer so lahko v miru ustvarjalni in da jih podpremo pri iskanju materialov, ki jih za ustvarjanje potrebujejo.

Poskrbeti moramo, da imajo otroci na voljo nekaj materialov. FOTO: Unsplash

Naj bo vse pripravljeno za naslednjič

Bodimo pošteni. Stranski proizvod ustvarjalnosti je nered. Kadar vas ta nered zmoti, se spomnite, da je edina otroška dejavnost, po kateri vse ostane pospravljeno in na svojih mestih, sedenje pred zasloni. K temu pa jih gotovo ne želite spodbujati, kajne?

Zato: ko bodo z nožičkom luščili leskove veje, iz katerih si bodo izdelali lok in puščice in bodo opilki ležali povsod okrog hiše, ali če bodo izdelovali t.i. sluz iz lepila (slime) in bodo bleščice naenkrat na popolnoma vseh površinah v stanovanju – se ne jezite. To ni niti malo produktivno. Kot pravi Jordan Peterson v 11. pravilu svoje knjige 12 pravil za življenje: Ne težite mulcem, ko rolkajo. Raje svojo energijo usmerite v to, da jih naučite na koncu ustvarjanja pospraviti za seboj. Vse razrezane listke, vse ošilke od barvic, raztresene bleščice, umazane čopiče ... Cilj je, da je vse pripravljeno za ustvarjanje naslednjič.

Svojo energijo usmerite tudi v to, da jih naučite pospravljati. FOTO: Unsplash

Spodbujamo z zgledom

Starši se lahko ujamemo tudi v past, da želimo otrokovo ustvarjalnost krojiti po svojih predstavah. Pustite otroku, da je ustvarjalen, tudi kadar ga ne razumete. Če rad riše, vam pa je to dolgočasno, naj vseeno riše. Če pa se je otrok v svojih darovih in ustvarjalnih zanimanjih vrgel po vas, ne pričakujte, da bo enak kot vi. Usmerjajte ga in mu svetujte, če je za to odprt. Če želi delati po svoje, je to prav tako v redu.

Kot pri vsem pa tudi pri ustvarjalnosti otroka vzgajamo z zgledom. Poletni dopust je odlična priložnost, da ste tudi sami ustvarjalni in se preizkusite v čem, kar je malo izven vaše cone udobja. Vem, utrujeni ste od vsega, kar se je v službi zgodilo čez leto. Ampak ali ni to ravno idealni čas, da s hčerko poslikata enobarvne majice ali da se s sinom končno lotite tiste hišice na drevesu, za katero vas prosi že tri leta? Ali pa se vprašate, čemu bi del časa resnično radi posvetili?

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh