Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Torta Pavlova

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 04. 05. 2022 / 13:40
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Torta Pavlova
Mavrica
Nad torto bodo zagotovo navdušene tudi baletke! FOTO: Valentina Smej Novak

Torta Pavlova

Tokrat potujemo daleč, dobesedno na drug konec sveta, v Avstralijo in na Novo Zelandijo, kjer so prvič izdelali to slastno torto.

Leta 1926 je tja pripotovala tudi slovita balerina Ana Pavlova, ki je blestela v Labodjem jezeru. V njeno čast so takrat kuharski mojstri spekli puhasto in rahlo sladico, ki je spominjala na nežno baletno krilce, zato so jo poimenovali po njej: Pavlova.

Pavlova je danes ena najbolj znanih sladic širom sveta. Povsem preprosta je in res sveža , čeprav bo imela kmalu 100 let. Za pripravo Pavlove potrebujemo samo beljake, zato predlagamo nedeljski kompromis: ti spečeš sladico iz beljakov, bratec ali sestrica pa zamesi testo za rezance z rumenjaki. Čeprav je tako lahna, rahla in nežna, je priprava Pavlove povsem preprosta. Spomladi jo obložimo z jagodami, z bližanjem poletja pa naj se spreminjajo tudi sadne obloge: od ribeza do borovnic in gozdnih jagod, pa tudi breskve se obnesejo…

Sestavine

testo:

  • 4 beljaki
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička kisa
  • 1 žlička škrobne moke

nadev:

  • 40 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • 30 g lepih jagod
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • nekaj kapljic limoninega soka

Pečico segrejemo na 150 °C. Na papir za peko z barvnim svinčnikom na hrbtno stran zarišemo krog v velikosti pladnja, na katerem bomo torto postregli. Papir obrnemo, da je porisana stran spodaj, in položimo na raven pekač.

Beljake stepamo in postopno dodajamo sladkor, da dobimo čvrst, gladek in svetleč sneg. Dodamo kis, ki bo še učvrstil beljakov sneg, poprašimo s škrobno moko in nežno premešamo.

Najprej si pripravimo vse sestavine. FOTO: Valentina Smej Novak

Na papirju za peko razpotegnemo beljakovo maso v obliki zarisanega kroga. Potisnemo v pečico in pečemo 1 uro, da je testo zunaj krhko in nežno zlato, znotraj pa še sočno. (Če želimo povsem belo pavlovo, po 20 minutah temperaturo znižamo na 120 stopinj.) Preden Pavlovo nadevamo, se mora biskvit povsem ohladiti.

Jagode operemo, osušimo in narežemo. Nežno sladkamo s sladkorjem v prahu in pokapljamo z limoninim sokom.

Na vrhu potresemo sladkane jagode. FOTO: Valentina Smej Novak

Smetano s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem rahlo in zračno stepemo. Beljakov krog namažemo s smetano in potresemo z jagodami.

Prispevek je nastal za majsko številko revije MavricaRevijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28 ali na spletni strani Mavrice. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh