Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V objemu velikih rek

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 23. 05. 2024 / 10:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2024 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
V objemu velikih rek
Ilustracija: Miha Ha

V objemu velikih rek

Na ozemlju Turčije izvirata dve veliki zahodnoazijski reki: Evfrat in Tigris. Prva je dolga 2.763 kilometrov, druga pa 1.899. Iz Turčije tečeta proti jugovzhodu skozi Sirijo in Irak, kjer se združita v Šat el Arab in iztečeta v Perzijski zaliv. Pokrajina med njima, ki se imenuje Mezopotamija, je bila poseljena že v daljni preteklosti. V 5. tisočletju pred Kristusom se je tam razvilo poljedelstvo.

BABILONIJA

V tej ravninski pokrajini je nastala država Babilonija, ki je največji razcvet dosegla pod vladarjem Hamurabijem v 18. stoletju pred Kristusom. Njegova zbirka zakonov, ki jo poznamo pod imenom Hamurabijev zakonik, spada med najstarejše zakonike na svetu. Prestolnica Babilonije je bilo mesto Babilon. V njem je stal babilonski stolp. Sveto pismo pripoveduje, da je ostal nedokončan, ker je Bog graditeljem zmešal jezike, zato niso več razumeli drug drugega.

Pod Hamurabijevimi nasledniki je Babilonija začela izgubljati moč. Vanjo so začela vdirati tuja ljudstva in si jo podredila. V 7. stoletju pred Kristusom pa je kralj Nabopolazar ustanovil novo babilonsko državo. Ta je pod njegovim sinom Nebukadnezarjem znova postala velesila.

Nebukadnezar je premagal Egipčane, osvojil Jeruzalem ter veliko Judov odpeljal v sužnost. Legenda pravi, da je za svojo ženo, ki je pogrešala zelene griče in doline rojstne pokrajine v Iranu, zgradil čudovite viseče vrtove. Druga legenda te vrtove pripisuje kraljici Semiramidi. Kakorkoli je že bilo: ti vrtovi so spadali med sedem največjih čudes starega sveta.

Po Nebukadnezarjevi smrti je Babilonijo osvojil perzijski kralj Kir II. Veliki in jo priključil svoji državi Perziji. Perzijci so Judom dovolil, da se vrnejo v domovino.

Dragi mavričarji,
letos bo naše poletno popotovanje sledilo zvestemu Danijelu. Naj nam bo za zgled, da bomo tudi mi zvesti Bogu, ki biva v naših srcih! Potem bomo zvesti tudi sebi in bližnjim.
Naj bo vaše poletje polno novih spoznanj, navdihujočih srečanj, dobrih knjig, veselih svetih maš in vsakodnevnega pogovora z Bogom.
Melita Košir in Andrej Praznik

Članek je bil objavljen v Mavričnem zabavniku. Nanj se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh