Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmagovalci natečaja Tvoj šepet 2022

Za vas piše:
Patricija Kavčič
Objava: 19. 05. 2022 / 10:10
Oznake: Najst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmagovalci natečaja Tvoj šepet 2022
Najst
Andrijana Nograšek, Polona Lesnik in Mojca Domej so zmagovalke Najstovega literarnega natečaja. Grafika: Sara Brecl

Zmagovalci natečaja Tvoj šepet 2022

Revija #najst je v letošnjem šolskem letu že tretjič pripravila Tvoj šepet – literarni natečaj za mlade. Letos so lahko z literarnimi prispevki sodelovali najstniki, stari med 13 in 19 let.

Uredništvo je prejelo pester nabor 54 besedil 39 avtorjev, ki jih je nato skrbno prebrala in ocenila komisija. Tokrat so težko odločitev o nagrajencih opravili otroška in mladinska pisateljica dr. Cvetka Sokolov, profesor slovenskega jezika in književnosti Aleš Čeh ter dr. Tina Osterman, knjižna urednica pri Založbi Družina.


Žirija je ugotovila, da 1. mesto zasluži Andrijana Nograšek, dijakinja Gimnazije Vič, ki je žirante prepričala s kratko zgodbo Vonj po piškotih. Ob tem so zapisali: »Besedilo bralce in bralke pritegne s prvim stavkom in jih ne izpusti do končne pike, medtem ko jih občutja otožnosti, miline in upanja spremljajo še dolgo po branju. Odlična pripoved!«


2. mesto je zasedla dijakinja Gimnazije Celje – Center Polona Lesnik, avtorica pesmi S spoštovanjem, Francetu Prešernu, kar komisija utemeljuje takole: »Pesem je hudomušna, sveža in mladostna percepcija Franceta Prešerna in njegove poezije, ki bo privabila nasmeh na ustnice marsikateremu bralcu.«


Na 3. mesto pa se je s Pasjim dnevnikom zavihtela Mojca Domej, učenka OŠ Mežica. »Napisano spretno, pronicljivo, brez moraliziranja – a vendar svareče pred popredmetenjem hišnih ljubljenčkov in z izdelano etično noto. To dandanes v literaturi pravzaprav še vedno pogrešamo, saj domači ljubljenčki v književnosti redko stopajo v ospredje kot središče pripovedi. Bralci in bralke bodo po branju Pasjega dnevnika na živali gledali drugače, obogateni z novo, upanja polno izkušnjo,« utemeljuje žirija.


Najlepša nagrada bo knjižna objava v samostojni literarni izdaji revije #najst Tvoj šepet 2022, kamor se je uvrstilo še sedem drugih literarnih prispevkov. Lansko izdajo lahko prelistate tukaj. Knjižica s sodelujočimi bo predstavljena jeseni v okviru knjižnega sejma.


Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh