Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anton Janša - Oče čebelarstva

Za vas piše:
Kristina Vrčon Jejčič
Objava: 01. 05. 2023 / 17:07
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2023 / 17:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anton Janša - Oče čebelarstva
FOTO: Wikipedia

Anton Janša - Oče čebelarstva

Ali si v zadnjem času šel na kakšen sprehod? Si opazil marljive živali, ki letajo s cveta na cvet? To je edina žival, ki ne pogine, ampak umre? Si uganil, o kom govorim?

ANTON JANŠA

Veš, kdo je učil, da čebele umirajo? To je bil prvi učitelj čebelarstva Anton Janša. Odraščal je na Gorenjskem v Breznici pri Žirovnici. Doma so imeli več kot sto panjev, zato se je že od majhnega navduševal nad čebelami. Znanja pa ni pridobival iz knjig ali tečajev, ampak je poslušal kmete, ki so imeli tudi čebele. Ti so se zbirali pri njih in se pogovarjali o vsakdanjih težavah in rešitvah, ki so jih odkrivali pri čebelarjenju. Ni slabo, če kdaj prisluhnemo pogovoru starejših, kajne?

Anton in njegova brata so bili nadarjeni za slikarstvo. Zato so si doma na skednju uredili atelje. Vpisali so se tudi v bakrorezno-risarsko šolo na Dunaju, kljub temu da pred tem še niso znali pisati in brati, saj takrat šola za otroke še ni bila obvezna. Si predstavljaš, kako so se morali potruditi, da so bili v šoli uspešni?

Ali tudi ti lepo skrbiš za naše čebele? ILUSTRACIJA: Adriano Janežič

ŠOLA ČEBELARSTVA

Kljub temu da bi lahko živel kot slikar, se je Anton prijavil na mesto učitelja na novoustanovljeni šoli za čebelarstvo. Bil je izbran za vodjo Terezijanske čebelarske šole na Dunaju. Ker je bila to nova šola, so bili začetki zahtevni. Iz česa naj se učenci učijo? Kako naj pridobivajo praktično znanje?

Za Antona to niso bile ovire, ampak izzivi. Tako je kar na lastno pest za šolo nabavil 16 čebelnjakov in začel pisati priročnika o čebelarstvu.[1] Svoje učence je učil čebelarjenja, ki se ga je naučil v rodnih krajih. Tako se je po celotnem habsburškem cesarstvu začelo načrtno čebelariti tako, kot so čebelarili na Gorenjskem.

Ali veš?

  • Da je o Antonu Janši pisal Fran Saleški Finžgar v povesti Medved čebelar?
  • Da je Anton Janša »izumil« pripomoček za lovljenje čebeljih rojev?
  • Da lahko vsak od nas pripomore k boljšemu okolju, če zasadi medovite rastline?
  • Da je kranjska sivka avtohtona slovenska čebela?

V svojih naukih je Anton posebej poudarjal, da ne smejo moriti čebel, zato da bi prišli do medu, temveč da mora čebelar poskrbeti, da so čebele zdrave in lahko še naprej pridelujejo med. Si že kdaj na cesti opazil avtomobil ali tovornjak, ki je prevažal čebelje panje? Tudi o tem je že poučeval Anton Janša svoje učence: da je smiselno čebele seliti tja, kjer imajo več paše. Tako so čebele pridelale še več medu, zato se je vedno več ljudi navduševalo nad takšnim čebelarstvom. Prav zaradi selitve čebel je Anton malo spremenil obliko panjev, da jih je lahko zlagal v bloke. Tako so panji urejeni v čebelnjaku še danes.

Ali veš kdaj praznujemo svetovni dan čebel? FOTO: Wikipedia

SVETOVNI DAN ČEBEL 20. MAJ

Poleg učenja čebelarstva so Antona zanimale čebele iz znanstvenega vidika. Tako je z opazovanjem odkril marsikatero skrivnost življenja čebel in omogočil, da so laže razumeli njihovo obnašanje.
Anton si je želel, da bi ustanovili tudi čebelarsko društvo, ki bi povezalo vse čebelarje, vendar se je to zgodilo šele po njegovi smrti. Prav tako je po njegovi smrti cesarica Marija Terezija ukazala, da morajo vsi učitelji čebelarstva poučevati po naukih Antona Janše. Njegov prispevek k čebelarstvu je tako velik, da je bil njegov rojstni dan, 20. maj, razglašen za svetovni dan čebel.

POVABILO
Ali pomagaš staršem ali starim staršem pri čebelarjenju? Pošlji nam svojo fotografijo na uredništvo Mavrice. Nekoga čaka nagrada.


[1] Anton Janša je avtor dveh učbenikov o čebelarstvu v nemškem jeziku: Razprava o rojenju čebel in Popolni nauk o čebelarstvu.

Članek je bil objavljen v majski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh