Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas za ribolov ali čas za ljudi

Za vas piše:
Lojze Kozar ml.
Objava: 04. 05. 2022 / 22:47
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 23:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čas za ribolov ali čas za ljudi
Maj je priložnost, da doma vsak dan nekaj minut skupaj z Marijo naredimo nekaj korakov v premišljevanju in molitvi. FOTO: Tatjana Splichal

Čas za ribolov ali čas za ljudi

»Ribe grem lovit.« Tako nam evangelist Janez sporoča Petrovo odločitev. A Jezus je Petru nekoč rekel: »Odslej boš ljudi lovil.«

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 5/2022

Da se je Peter zares oprijel tega poklica, se pravi dela in skrbi za ljudi, za oznanjevanje evangelija in najprej za svojo trdno vero, je rabil še kar nekaj srečanj z Jezusom. Tudi z Marijo, kakor nam govori izročilo o pripravah na binkošti.

Maj je priložnost, da gremo na sprehod z Marijo. Da se udeležujemo šmarnic. Ali da doma vsak dan nekaj minut skupaj z Marijo naredimo vsaj nekaj korakov v premišljevanju in molitvi. Z Marijo se lahko srečujemo, saj pozna veselje, pozna žalost, bolečino, a tudi zmagoslavje. Zato nas vedno razume. Vedno sprejema naše prošnje, naše klice. Vodi nas k Jezusu, saj je bila vedno ob njem. In tudi zdaj v nebesih je ob njem. Je naša Mati in Kraljica.

Prvi dan maja nas vabi v svojo družbo tudi sveti Jožef. Tudi on nam ima marsikaj povedati. Ne z besedami, teh ne najdemo v Svetem pismu, pač pa s svojo držo, s svojimi dejanji. Vredno mu je prisluhniti.

Jezus nam daje kruh življenja, Marija nas vabi na sprehod, svetniki nas pričakujejo.

Pa še z nekom se lahko srečujemo. Poglejmo v koledar. Vsak dan nas pričaka vsaj en svetnik ali svetnica. To so naši prijatelji, s katerimi se lahko pogovarjamo, jih poslušamo, jim povemo svoje prošnje. Prijatelji pa vse to posredujejo naprej, Jezusu, ki nas vabi k lepim besedam, k dobrim dejanjem.

Nikoli nam ni treba naveličano reči: »Ribe grem lovit. Ni vredno hoditi za Jezusom, ni vredno delati dobro, služiti bližnjemu.« Jezus nam daje kruh življenja, Marija nas vabi na sprehod, svetniki nas pričakujejo.

Lojze Kozar ml. je župnik v Odrancih, generalni vikar in kancler v murskosoboški škofiji.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 5/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh