Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolga pot popolnosti

Objava: 04. 01. 2022 / 23:25
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 23:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolga pot popolnosti
Zapis sv. Frančiška Saleškega o tem, da moramo biti potrpežljivi s svojo nepopolnostjo. FOTO: Pexels

Dolga pot popolnosti

Frančišek Saleški nas tako uči, naj ne obupamo nad svojimi nepopolnostmi:

Vedite, da je krepost potrpežljivosti tista, ki nam najbolj zagotavlja popolnost, in če jo moramo imeti do drugih, jo moramo imeti tudi do sebe. Prenašati moramo svojo nepopolnost, da bi dosegli popolnost; pravim, da jo moramo prenašati s potrpežljivostjo, ne pa z ljubeznijo ali ljubkovanjem: v tem potrpljenju se hrani ponižnost.

Da bi dobro napredovali, se moramo potruditi, da dobro opravimo pot, ki nam je najbližja, in to na današnji dan.

Ne mislim, da ne bi smeli stopiti na pot proti popolnosti, toda ne bi si smeli želeti, da bi jo dosegli v enem dnevu, torej v enem dnevu tega umrljivega življenja, saj bi nas ta želja mučila, in to zaman. Da bi dobro napredovali, se moramo potruditi, da dobro opravimo pot, ki nam je najbližja, in to na današnji dan, ne pa se zabavati ob misli na zadnje korake, medtem ko bi povsem pozabili in odmislili prve.

Naše nepopolnosti morajo iz dneva v dan umirati z nami.

Povedal vam bom to besedo, ki si jo dobro zapomnite: včasih se poigravamo, kot da bi bili dobri angeli, tako da nehamo biti dobri ljudje. Naša nepopolnost nas mora spremljati do krste. Ne moremo hoditi, ne da bi se dotaknili tal, a ne smemo ležati ali se valjati po blatu, ne smemo pa misliti na letenje, saj smo majhni piščančki, ki še nimajo kril. Umiramo postopoma; tudi naše nepopolnosti morajo iz dneva v dan umirati z nami.

Sv. Frančišek Saleški (1567–1622) je veliki učitelj duhovnosti za vse stanove.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 1/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, letna naročnina pa 63,70 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh