Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobro se je držati prave mame

Za vas piše:
Matej Nastran
Objava: 04. 01. 2022 / 23:17
Oznake: Magnificat
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2022 / 23:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobro se je držati prave mame
"V blagovnici sem se ustavil, gledal, izbiral … tako zavzeto, da sploh nisem videl ničesar okoli sebe." Matej Nastran. FOTO: Wikimedia

Dobro se je držati prave mame

Kje in kako bomo končali, je odvisno od tega, kam se usmerimo na začetku, in od vztrajnosti pri zastavljeni smeri. Na začetku leta je torej smiselno prositi za modrost, da bi dobro zastavili oziroma da bi dobro izbrali – smer in spremstvo.

V olajšavo nam je, da ne začenjamo iz nič, ampak da smo že naredili nekaj korakov. Cerkveno leto se je že začelo, Jezus je že rojen in mi smo že povabljeni k njemu. Bog nas je vzljubil prej, preden smo bili in preden smo ga spoznali v majhnem otroku, ki je stopil v naš svet, da bi nam bil brat.

V blagovnici - brez mame

Ob Jezusu-otroku mi spomin seže v otroštvo, ko sem bil star kakšne tri ali štiri leta. Do danes mi je ostalo živo dogajanje iz blagovnice (ki so bile takrat samo v večjih mestih), kamor me je mami vzela s seboj po nakupih.

Ko sem z mami hodil med policami in je ona nabirala izdelke, ki jih je potrebovala, sem jaz opazoval in gledal, koliko različnih stvari je bilo tam, še najbolj so me seveda pritegnile igračke. Tako so me prevzele, da sem se ustavil, gledal, izbiral … tako zavzeto, da sploh nisem videl ničesar okoli sebe. Po nekem času, pa sem rekel: »Mami, ali lahko kupiva tole?« s prstom kazal na igračko in pogledal navzgor … In … ojoj, ob meni ni bila moja mami, ampak neka druga gospa. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da me igračke kar naenkrat niso nič več zanimale, ampak sem planil v neutolažljiv jok.

Ker pa smo po krstu Božji otroci in še nedorasli za nebeške resničnosti, moramo vedeti, da je Marija naša edina prava nebeška mama.

Gospa in ostali ljudje v bližini so me prijazno tolažili, me spraševali, kako mi je ime in me nato peljali proti izhodu, ker bo mami gotovo prišla tam mimo. No, mami je bila v resnici samo par korakov stran in stvar se je hitro in dobro rešila. Še danes pa mi ostaja živa zavest, kako dobro se je držati prave mame. To velja tudi za odrasle.

Ne gre za to, da bi ostali mamini sinčki. Ker pa smo po krstu Božji otroci in še nedorasli za nebeške resničnosti, moramo vedeti, da je Marija naša edina prava nebeška mama. Na začetku leta zato prosimo njo, ki je sedež Modrosti, da se je bomo vse leto dobro držali in tako najbolj varno šli mimo vseh vab in pasti proti cilju – srečnemu srečanju z njenim Sinom, ki nas že čaka doma.

Matej Nastran je župnik v Škofji Loki.


Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 1/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, letna naročnina pa 63,70 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh