Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Domača mačka - 2. del

Objava: 29. 11. 2021 / 13:23
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 13:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Domača mačka - 2. del
Vse, kar morate vedeti za prijetno sobivanje z mačko. FOTO: Shutterstock

Domača mačka - 2. del

Domače mačke velik del dneva prespijo, zato nekoliko laže kot psi sobivajo tudi z ljudmi, ki imajo nekaj manj časa. Kljub vsemu bodo, ko se bo njim tako zahotelo, poiskale vašo družbo in vas potegnile v igro, se pri vas pocrkljale ali pa le malo pogrele.

Kaj potrebuje domača mačka?

Hrana in pijača

Mačke uvrščamo med strogo mesojede živali, kar pomeni, da se v naravi ne hranijo s hrano rastlinskega izvora. Kravje mleko zanje ni najbolj primerno, saj mnogim povzroča prebavne težave.

Količina vode, ki jo popijejo mačke, je v veliki meri odvisna od tipa hrane (suha briketirana hrana ali mokra konzervirana, sveža hrana). Čeprav povečini ne pijejo veliko, morajo imeti ves čas na razpolago svežo vodo.

Odrasle mačke spijo do 16 ur dnevno. FOTO: Shutterstock

Ležišče

Odrasle mačke spijo do 16 ur dnevno, mladiči in ostarele mačke pa še nekoliko več. Če si mačka za svoje ležišče ne bo izbrala vaše postelje ali kavča, ji lahko ponudite košaro z blazino, kjer ji bo toplo in udobno.

Mačje stranišče

Tako kot mi, imajo tudi mačke pri opravljanju svoje velike in male potrebe rade mir in zasebnost. Stranišče postavimo v miren kotiček, kjer se počutijo varno. Stranišče mora biti dostopno ves čas, saj si bo drugače za opravljanje svoje potrebe izbrala lončnico, kup časopisnega papirja ali drug kraj, kjer bo lahko zakopala svoje izločke.

S hrano, pijačo, ležiščem in mačjim straniščem smo poskrbeli za najbolj osnovne mačje potrebe. Da pa bo bivanje bolj prijetno in kvalitetno, poskrbimo za spodbujanje njenega naravnega vedenja.

Skrivališča

Mačke so mojstri kamuflaže in lahko bi rekli, da imajo skrivanje zapisano v genih. Kadar bodo potrebovale malo miru in zasebnosti, jih bomo le stežka prepričali, da pridejo iz skrivališča. Če pa se želite z mačko igrati skrivalnice, lahko pogledate pod posteljo ali na kavč, med plišaste igrače, v košaro za umazano perilo, v garderobno omaro med lepo poravnane obleke, v nahrbtnik ali potovalno torbo … Vendar uspeh ni zagotovljen.

Praskalnik

Tako kot nam nohti, mačkam ves čas rastejo kremplji. Praskanje je naravno vedenje, s katerim jih krajšajo in označujejo svoje ozemlje. Predolgi kremplji mačko ovirajo pri hoji. S postavitvijo praskalnika ali mačjega drevesa poskrbimo za dodatno gibanje in obrabo krempljev. S praskanjem odstranijo odmrlo zunanjo plast roževine in s tem ohranjajo primerno dolžino. Če ne želimo imeti spraskanih vrat, omaric in obliznjenega pohištva, je postavitev praskalnika skoraj nujna.

Z igro pri mački spodbujamo miselno aktivnost. FOTO: Shutterstock

Igrače

Mačke so najbolj aktivne ob sončnem vzhodu in zahodu, večji del dneva pa predremajo. Čeprav nekoliko manj kot mladiči, se rade igrajo tudi starejše mačke. Z igro spodbujamo miselno aktivnost, saj je ob hitri igri, s katero ponazarjamo lov, mačka primorana uporabljati več čutov hkrati. Zadostuje že nekaj minut igre dnevno, pri čemer je pomembno, da menjamo igrače in način igre, saj drugače mačka ne bo pokazala zanimanja.

Mačke s prostim izhodom si igro laže poiščejo same. Velikokrat se zaženejo v lov, čeprav plena ni v bližini, ali v igri lovijo drevesne liste ali trave, ki plapolajo v vetru.

Članek je bil objavljen v decembrski številki revije Mavrica, 4/2021, ki osrednjo temo namenja sprejemanju različnosti. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh