Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Andreja Jemca na Družini: Udarec nedolžnosti

Objava: 22. 03. 2024 / 12:17
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2024 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava Andreja Jemca na Družini: Udarec nedolžnosti
Akademik Andrej Jemec. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava Andreja Jemca na Družini: Udarec nedolžnosti

V Galeriji Družina so na prvi pomladni dan odprli razstavo slik akademika Andreja Jemca Udarec nedolžnosti. Odprtja so se udeležile številne vidne osebnosti iz slovenskega kulturnega in javnega življenja.

Že tretja Jemčeva razstava letos

Po razstavi Slike, ki je bila od začetka februarja na ogled v Galeriji Staneta Kregarja v Šentvidu nad Ljubljano, in razstavi Grafike v Galeriji Gunclje (to si je do konca marca še mogoče ogledati) je to že tretja, ki obeležuje umetnikov letošnji življenjski jubilej.

Razstavo je odprl predsednik SŠK Andrej Saje. FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik slovenske škofovske konference in novomeški škof dr. Andrej Saje, ki je tokratno razstavo odprl, je izpostavil, da »nas umetnost povezuje med seboj in z Bogom, ter vabi k zasledovanju večne resnice, ki presega zgolj zaznavno resničnost. Abstraktna umetnost Andreja Jemca nas odpira večnosti,« je dejal novomeški škof.

Manica Ferenc, vodja galerije Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Dve tematski izhodišči 

Razstava Udarec nedolžnosti ima dve vsebinski izhodišči: na ogled so slikarjeva dela v znamenju križa in slike, ki jih je umetnik posvetil Ukrajini, »pa ne le Ukrajini, ampak dejstvu, da se tam brani demokracija celotnega zahoda«, kakor Jemec tudi v svojih zapisih opozarja že od začetka te vojne. S svojimi deli se upira nasilju, ki v imenu kolektivizma zatira posameznikove pravice, zlasti tiste najintimnejše, ki zadevajo njegovo prepričanje, ter se v prepoznavnem likovnem jeziku odziva na dogajanje v svetu in v človekovi notranjosti.

Škof Andrej Saje, umetnik Andrej Jemec in direktor Družine Tone Rode. FOTO: Tatjana Splichal

Zasledovanje resnice

»Pri vprašanju umetnosti gre vedno za to, kaj je res in kaj ni; biti mora čim bliže vprašanjem, ki terjajo odgovor. Počaščen sem, da se galeristi odločajo razstavljati stvari, ki bi morale biti ta trenutek predmet večjega zanimanja,« je povedal razstavi ob rob in izrazil veselje, če bodo razstavljena dela obiskovalce nagovorila. 

Razstava je v Galeriji Družina na ogled do 18. maja. FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

Za odlično glasbeno spremljavo sta poskrbela kontrabasista Jošt Lampret in Nejc Krevs. FOTO: Tatjana Splichal

Nalaganje
Nazaj na vrh