Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava Vincenca Gotthardta v Galeriji Družina: Na robu barve, besede in jezika

Objava: 07. 03. 2024 / 08:30
Oznake: Dogodek, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2024 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava Vincenca Gotthardta v Galeriji Družina: Na robu barve, besede in jezika
Razstava slik Vincenca Gotthardta Na robu barve bo v Galeriji Družina na ogled do ponedeljka, 18. marca. FOTO: Tatjana Splichal

Razstava Vincenca Gotthardta v Galeriji Družina: Na robu barve, besede in jezika

Sinoči je avstrijska veleposlanica mag. Elisabeth Ellison-Kramer v Galeriji Družina odprla razstavo Na robu barve vsestranskega koroškega slovenskega kulturnega delavca – pisatelja, urednika, novinarja in slikarja Vincenca Gotthardta.

Z dogodkom, ki so se ga udeležili številni predstavniki slovenskih kulturnih organizacij z avstrijske Koroške, so se začeli letošnji že 22. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani, ki jih je odprl vodja sektorja za Slovence v zamejstvu Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak. Lovro Sodja, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva, se je v pozdravnem govoru zahvalil tudi Galeriji Družina, kjer se v okviru te tradicionalne prireditve že od leta 2006 predstavljajo koroški umetniki.

Predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja med govorom. FOTO: Tatjana Splichal  

»Misliti življenje naprej«

Slikarja in njegovo ustvarjanje na robu barve in na robu besede, na robu slovenskega jezika, je predstavil poslovodja koroške Krščanske kulturne zveze Martin Kuchling: Večstranski umetnik Vincenc Gotthardt je urednik tednika Nedelja, uveljavljen fotograf, ki zna na znane stvari pogledati z novim pogledom, ljudi postaviti v pravo, posebno luč, pisatelj, ki se je s svojim romanom Na drugem koncu sveta (izšel je pri celovški Mohorjevi) leta 2021 uvrstil med finaliste najprestižnejše slovenske literarne nagrade kresnik, leta 2022 pa je za zgodbo Pod barvami na sliki prejel Arsovo lastovko, nagrado za najboljšo kratko zgodbo, in likovni ustvarjalec, ki razstavlja na obeh straneh meje. V Ljubljani so bila njegova dela na ogled leta 2021 na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer sta imela ob slikarski razstavi s hčerko Vereno tudi literarno branje. Umetnik, ki ga bolj kakor to, kar je, zanima to, kar bi še lahko bilo, želi v razstavljenih abstraktnih podobah »misliti življenje naprej«.

Polna dvorana Galerije Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Včasih je slika edina, ki ostane

In kakor kot urednik mesečnih kulturnih prilog časopisa Nedelja, kjer je v rubriki Na svetlo dano kar 25 let objavljal še neobjavljena dela literarnih ustvarjalcev in tako podpiral številne mlade, je naposled tudi sam z likovnim ustvarjanjem stopil v javnost. Umetnost doživlja kot prostor pristnosti in »kjer beseda onemi, barva zažari in kaže pot naprej«. S svojim izostrenim čutom za jezik in družbene danosti domačem okolju tudi s pomočjo umetnost išče možne poti naprej. Predvsem pa želi tako v besedi kot v sliki – ki je včasih edina, ki ostane – iz tega, kar je ostalo, ustvariti nekaj trajnega.

Slikar Vincenc Gotthardt, predsednik Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva Lovro Sodja in vodja sektorja za Slovence v zamejstvu Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak. FOTO: Tatjana Splichal

Umetnost poraja življenje

Da se umetnost medsebojno oplaja, smo doživeli tudi ob avtorski glasbi Lada Jakše na temo razstavljenih likovnih del; na odprtju razstave smo ji lahko prisluhnili v okviru prav za to priložnost pripravljene multivizije. Razstava slik Vincenca Gotthardta Na robu barve bo v Galeriji Družina na ogled do ponedeljka, 18. marca. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani, kjer se bo zvrstilo devet zanimivih dogodkov, pa se bodo v nedeljo, 14. aprila, slovesno zaključili s koncertom Koroška pesem prek meja v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Vabljeni!

Še nekaj utrinkov z razstave si oglejte v fotogaleriji Tatjane Splichal.

 

Nalaganje
Nazaj na vrh