Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Festival Ritem srca skozi "šefove" oči

Za vas piše:
Lovro Kavčič
Objava: 09. 05. 2023 / 13:22
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Festival Ritem srca skozi "šefove" oči
Najst
Res si želimo, da bi to bil »praznik slovenske sodobne krščanske glasbe«. FOTO: zajem zaslona

Festival Ritem srca skozi "šefove" oči

Nove pesmi, slavilni koncert na velikem odru, stojnice, akustični oder ... Vse to in še več bomo lahko 25. maja doživeli v Zavodu sv. Stanislava. Takrat se bomo namreč udeležili Ritma srca. O tem, kaj festival Ritem srca sploh je, in o njegovi organizaciji smo povprašali organizatorja Andreja Jermana, ki vodi ta veliki projekt Radia Ognjišče.

Kaj je Ritem srca in kakšen je njegov namen?

Ritem srca je festival sodobne krščanske glasbe, v prvi vrsti slovenske. Je naslednik festivala Ritem duha, ki smo ga nekaj časa izvajali v sodelovanju s Salezijanskim mladinskim centrom Maribor. Po dveh letih premora smo želeli obuditi nekaj podobnega. Tako je leta 2014 nastal Ritem srca, ki se imenuje po istoimenski pesmi, s katero je na prvem festivalu takrat »duhovne ritmične glasbe« zmagala skupina Gloria. S festivalom tako želimo dajati priložnost ustvarjalcem, ki to glasbo razvijajo, hkrati pa je to tudi način, da dobimo studijske posnetke pesmi, ki bi sicer lahko ostale neobjavljene, mi pa jih s pridom vrtimo tudi v radijskem etru.

Festival je bil več let v jeseni, lani pa ste ga prestavili na pomlad, mu dodali pravi festivalski utrip in ga prestavili na prosto.

Že dolgo sem si na tihem želel, da bi festival lahko razširili. Zgodila se je korona, zato smo festival z jeseni 2021 prestavili na pomlad 2022. In tako so se želje in možnosti seštele. Letni čas je bil primeren, da smo lahko poskusili z izvedbo zunaj, kjer se ljudje laže družijo, mogoče je pripraviti različna prizorišča, dovolj je prostora za stojnice in kulinarično ponudbo. Hkrati pa se lahko ob slabem vremenu še vedno premaknemo v bližnjo športno dvorano. Vsebinska dopolnitev je tudi Mali oder, ki smo ga lani namenili t. i. »odprtemu mikrofonu«, letos pa bodo na njem v kratkih klepetih z izvajalci predstavljene festivalske pesmi. Hkrati ta oder ostaja priložnost, da se predstavi še kdo, ki se na festival letos ni prijavil oz. nanj ni bil uvrščen. Res si želimo, da bi to bil »praznik slovenske sodobne krščanske glasbe«.

Vsebinska dopolnitev je tudi Mali oder, ki smo ga lani namenili t. i. »odprtemu mikrofonu«, letos pa bodo na njem v kratkih klepetih z izvajalci predstavljene festivalske pesmi.

V prejšnjih oblikah festivala je bil izbran tudi zmagovalec. Na Ritmu srca ni več tako. Kaj želite s tem sporočiti?

Za poslušalce je bilo tekmovanje morda dodatna draž, saj so z glasovanjem sodelovali pri izboru zmagovalca, hkrati pa je bilo predvsem med izvajalci vedno prisotnega tudi nekaj nezadovoljstva. Glasovanje je namreč potekalo glede na izvedbo na odru, kjer pa hitro ne gre vse po načrtih. Nekoga zdela trema, drugega tehnične omejitve izvajanja na odru … Menim, da tekmovanje mogoče ni najprimernejši način za doživljanje glasbe, sploh ker ima dogodek lahko tako lepo sporočilo, če skupaj praznujemo in slavimo, ne pa tekmujemo. Vsak, ki je sprejet na Ritem srca, je po svoje tudi že zmagovalec.

Kako poteka izbira festivalskih pesmi in kakšen je kriterij?

Prijavi se lahko seveda vsak. Prijava mora vsebovati avtorsko pesem, torej jo napiše izvajalec sam ali jo nekdo napiše zanj. Na podlagi prejetih prijav o izboru uvrščenih skladb odloča anonimna tričlanska strokovna komisija. Kriteriji so sporočilnost oz. besedilo pesmi, izvirnost glasbe ter spevnost. Glasbo se oceni na podlagi poslanega demo posnetka izvajalca. Tako je eden od kriterijev za izbor tudi prepričljivost izvajalca.

Koga si želite videti na Ritmu srca?

Želel bi si videti različne generacije. Seveda ste mladi najbolj živi, a si želim, da bi z dogodkom nagovorili tudi starejše. To je lepa priložnost za druženje s prijatelji, srečevanje novih ljudi ter duhovno obogatitev ob prepevanju pesmi, ki slavijo Gospoda.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (3/2023). Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh