Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani so nagrajenci natečaja Tvoj šepet 2023

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 15. 05. 2023 / 07:22
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2023 / 07:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znani so nagrajenci natečaja Tvoj šepet 2023
Najst
Mladi ustvarjalci so se izkazali kot perspektivni literati. FOTO: Pexels

Znani so nagrajenci natečaja Tvoj šepet 2023

Revija Najst je v letošnjem šolskem letu že četrtič pripravila Tvoj šepet – literarni natečaj za mlade. Tudi letos so lahko z literarnimi prispevki sodelovali najstniki, stari med 13 in 19 let.

Uredništvo je prejelo pester nabor več kot 60 besedil, ki jih je nato skrbno prebrala in ocenila komisija. Tokrat so težko odločitev o nagrajencih opravili otroška in mladinska pisateljica dr. Cvetka Sokolov, profesor slovenskega jezika in književnosti Aleš Čeh ter knjižna urednica pri Založbi Družina dr. Tina Osterman.

Žirija je ugotovila, da 1. mesto zasluži Živa Ema Brigadir, dijakinja Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo Ljubljana, ki je žirante prepričala s pesmijo Čaj, ki ni bil popit. Ob tem so zapisali: »Pesem s preprostim, a bogatim jezikom omogoča tako dobesedno kot metaforično branje, ob katerem se nam razgrnejo tudi lastni spomini na vse čaje, ki bi jih morali spiti z našimi bližnjimi, pa smo se jim iz tega ali drugega razloga odrekli.«

2. mesto je zasedel dijak Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Nejc Ledinek Hovnik, avtor kratke zgodbe Valentinovo, kar komisija utemeljuje takole: »Bralcev in bralk se zgodba med drugim dotakne zaradi poglobljene karakterizacije obeh literarnih likov, ki zaživita tudi ob podpori avtentičnih dialogov. Dokaj izčiščen literarni slog, večinoma učinkovita metaforika, uporaba medbesedilnosti in močno vzdušje.«

Na 3. mesto pa se je s pesmijo Industrijski kanjon zavihtel Timotej Kristijan Kovač, dijak Gimnazije Celje – Center. »Besedno in idejno kompleksna pesem, ki odpira občutljivo družbeno tematiko človekovega poseganja v naravo. Na izviren in mojstrski način vključuje elemente magičnega realizma, kar ustvarja in stopnjuje gravitas tematike in ubira ravno prav odmerjeno ravnotežje med prikrivanjem in razkrivanjem,« utemeljuje žirija.

Po dveh letih smo se zopet odločili podeliti posebno nagrado za osnovnošolce. Komisijo je s kratko zgodbo Ko izgubiš radirko prepričala Neža Dular z OŠ Vavta vas. Zakaj? Ker gre za »iskreno pripoved, ki nas spodbuja, da bi bili tudi navzven to, kar smo, in hkrati izraža razumevanje, da nam to pogosto ne uspe«.

Čestitke vsem!

Najlepša nagrada bo knjižna objava v samostojni literarni izdaji revije Najst Tvoj šepet 2023, kamor se je uvrstilo še pet drugih literarnih prispevkov. Lansko izdajo lahko prelistate tukaj.

Pokrovitelj literarnega natečaja Tvoj šepet 2023 je jadralsko podjetje Seascape. d. o. o.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh