Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Globlji pomen PMS

Za vas piše:
Agata Hren
Objava: 15. 11. 2022 / 16:15
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2022 / 18:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Globlji pomen PMS
Najst
V tem obdobju se nam razkrije vse, kar nam ni všeč pri drugih, pa tudi pri sebi. FOTO: Pexels

Globlji pomen PMS

Ko pomislimo na predmenstrualni sindrom (PMS), se pogosto spomnimo le vseh neprijetnosti. Pa si kdaj pomislila na to, da ima lahko to obdobje tudi globlji pomen? Ali veš, da so ravno ti, mnogokrat težji trenutki našega cikla tisto, kar nam pomaga osebnostno rasti?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Zakaj se naše počutje takrat spremeni?

Glavna hormona ženskega cikla sta estrogen in progesteron. Estrogenu pravimo tudi veseli hormon, saj smo pod njegovim vplivom pogosto vesele, živahne in družabne, progesteronu pa rečemo kar naravni antidepresiv, saj blagodejno vpliva na možgane in smo z njegovo pomočjo čustveno stabilne.

Naš cikel pa je ustvarjen tako, da hormona (če ne pride do spočetja) upadeta, ta padec pa je za maternično sluznico znak, da se začne luščiti, zato dobimo menstruacijo. Zadnje dneve pred menstruacijo sta tako hormona, ki skrbita za naše dobro počutje, na zelo nizki ravni.

Čeprav pogosto rečemo, da imamo PMS, je velika verjetnost, da gre zgolj za normalen padec v razpoloženju, saj je v zdravstvenem pogledu PMS skupek zares močnih simptomov, ki trajajo več kot štiri dni in onemogočajo normalno življenje. Pa vendar – lahko se strinjamo, da zadnji dnevi cikla niso šala, prav tako pa se nekaj tega razpoloženja prenese na dneve menstruacije. Ta sicer prinese razbremenitev od predmenstrualne napetosti, a smo utrujene in občutljive. Kje so torej prednosti te faze?

Globlji pomen predmenstrualnega obdobja

Za začetek zanimivost. Si vedela, da si ravno v predmenstrualnem obdobju lahko izjemno ustvarjalna? Ženske opisujejo, da v tem obdobju dobijo dobre ideje kot strela z jasnega. Predlagam, da imaš beležko kar v žepu.

In še ena zanimivost. Tudi črnogledost je lahko koristna! Si začudena? Takoj razložim. Če bi bili ves čas samo veseli in nasmejani, se nikoli ne bi soočili z neprijetnostmi, ki v življenju doletijo vsakogar, in se ne bi razvijali v boljše ljudi. V tem obdobju se nam razkrije vse, kar nam ni všeč pri drugih, pa tudi pri sebi. Zato je nujno, da si zagotovimo možnost za umik. Če se naenkrat začnemo spraševati, kako smo se znašle med tako zoprnimi ljudmi, je to povod, da se zapremo v svojo sobo, saj nas čaka nekaj notranjega dela.

Pomembno opozorilo! Na notranje vzgibe predmenstrualnega obdobja se nikoli ne odzivamo takrat, torej v tistem obdobju, pač pa si vse zapišemo v dnevnik.

V predmenstrualnem obdobju opazimo vse, kar ne deluje. Vse to si pridno beležimo. Npr. občutek imaš, da te sošolka izkorišča in da je tvoja mama na smrt nesramna. Zabeleženo. Najbrž se že počutiš za odtenek bolje. Soočenje s temno platjo je nujno za naš osebni razvoj. Gre za sporočila našega nezavednega, kar pa je treba še dešifrirati, a o tem drugič.

Po drugi strani pa pogosto nimaš dobrega mnenja niti sama o sebi. Mogoče greš še sama sebi na živce, teži te odnos s kolegico, s katero si se sprla, in počutiš se neumno, ker nisi dobro pisala matematike. Kar naenkrat opaziš vse svoje pomanjkljivosti kot velikane. Ja, tudi to potrebujemo, saj ni razvoja, če se s temi pošastmi ne soočimo.

Duhovna pomoč

Izvrstna duhovna priložnost v tem obdobju je mesečna spoved, saj si zelo v stiku s svojimi napakami. To, da svoje napake opazimo, nas naredi ponižne in šele ponižen človek je lahko svoboden, saj se mu ni treba nikomur dokazovati, ker ve, da je šibek in dela napake ter da je njegova moč zgolj v Bogu. Spoved lahko na tvoje duhovno stanje in razpoloženje vpliva zelo blagodejno in tako lahko z večjim mirom vstopiš v nov cikel.

Prispevek v celoti je bil objavljen v reviji Najst (8/2022). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh