Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iskrice dobrega

Franci Petrič
Za vas piše:
Franci Petrič
Objava: 12. 10. 2023 / 19:22
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 20:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iskrice dobrega
Ključnega pomena je darovanje samega sebe – pozornosti, časa, navzočnosti – ljudem v našem življenju. FOTO: Tatjana Splichal

Iskrice dobrega

Zopet se s to, šesto številko »Besede med nami« izteka leto, ki nam je z dnevnimi meditacijami in mesečnimi eseji ponujalo priložnost, da poglobimo osebni odnos do Boga v svojem osebnem življenju in v življenju naših krščanskih skupnosti.

»Beseda med nami« nam je dan za dnem, teden za tednom pomagala na novo odkrivati znamenja, dogodke, splete okoliščin, ki razodevajo Božjo navzočnost v današnjem svetu. Tako nas je lahko teden za tednom vodila Pavlova misel in njegova metoda: »Ne živim več jaz, ampak Kristus živi v meni« (Gal 2,20).

»Beseda med nami« že 23 let oblikuje tudi duhovno življenje slovenskih kristjanov.

»Beseda med nami« po dobroti naših ameriških prijateljev že 23 let oblikuje tudi duhovno življenje slovenskih kristjanov. Hvaležen sem prevajalki prof. Klementini Logar, lektorici prof. Vidi Frelih in seveda vsem na Družini, ki nam omogočajo, da Beseda, izrečena pred dvema ali več tisočletji in zapisana v Svetem pismu, po razlagah in premišljevanju različnih krščanskih mislecev postaja del življenja slovenskega kristjana in vpliva na naše delovanje, navzočnost sredi sveta. 

Naj vas posebej opozorim na misel, zapisano v novembrskem eseju: »Vse, kar delamo – skrbimo za ostarele starše, se trudimo vzgajati otroke ali služimo potrebam Cerkve –, ima večen pomen. Sleherno dejanje ljubezni in usmiljenja bo večno trajalo.« Če kaj, potem to velja za vse, ki jemljete Sveto pismo v roke in ob njem uravnavate svoje ravnanje.

Vse, kar delamo ima večen pomen. Sleherno dejanje ljubezni in usmiljenja bo večno trajalo.

V zadnjih tednih tega leta bomo bolj kot običajno govorili o družini, za katero vemo, kako zelo je ogrožena. Med vrednotami, ki jih Slovenci vedno postavljamo na prvo mesto, je prav družina, zibelka življenja in ljubezni, a vemo, da je med najbolj ogroženimi v sodobni družbi, kjer prevladujejo individualizem in materializem. Zato je vabilo, zapisano v adventnem eseju, še bolj aktualno: »Bog nas je že odrešil po Jezusu, vendar še vedno vabi družine, naj odigrajo vlogo pri nenehnem spreobračanju sveta, kajti v družinah postaja vidna Jezusova ljubezen – v nekem smislu »utelešajo« njegovo ljubezen. Zaveza ljubezni med možem in ženo odseva zavezo ljubezni našega Očeta. Darovanjska ljubezen staršev do otrok zrcali Jezusovo ljubezen do nas, ko se je daroval na križu. Tako otroci spoznavajo Božji značaj in ljubezen.«

Darovanjska ljubezen staršev do otrok zrcali Jezusovo ljubezen do nas.

V prazničnih dneh bo tudi veliko govora o obdarovanju. Vsi bi radi z darilom razveselili svoje bližnje in jim izkazali pozornost. Naj nas pri tem vodi misel iz tokratnega življenjepisa sv. Miklavža: »Sveti Nikolaj nas uči, da bistvo božiča in življenja na splošno ni to, da najdemo popolno darilo. /…/ Ključnega pomena je darovanje samega sebe – pozornosti, časa, navzočnosti – ljudem v našem življenju. Ko bomo tako posnemali svetega Nikolaja, bomo ugotovili, da bosta velikodušnost in sočutje, ki ju bomo izkazovali, navdihnila druge, da bodo delali enako. Nalezljivo je, kot iskrica, ki vnema srca od enega človeka do drugega.«

 Ključnega pomena je darovanje samega sebe ljudem v našem življenju.

Vsem želim blagoslovljene dni ta zadnja dva meseca leta 2023. V novem letu pa obdarite koga z naročnino na »Besedo med nami« in širite iskrice dobrega.


Članek je bil objavljen v reviji Beseda med nami (6/2023).

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh