Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obujeni s Kristusom

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 12. 10. 2023 / 19:29
Oznake: Beseda med nami
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2023 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obujeni s Kristusom
Njegovo srce, vrednote, poslanstvo odnosi – vse je bilo drugače, ker je bil obujen z Jezusom Kristusom. FOTO: splet

Obujeni s Kristusom

»Bog, ki je bogat v usmiljenju, nas je zaradi velike ljubezni, s katero nas je vzljubil, čeprav smo bili zaradi prestopkov mrtvi, skupaj s Kristusom oživil – po milosti ste bili namreč odrešeni – in z njim nas je obudil in nas posadil v nebesa v Kristusu Jezusu« (Pismo Efežanom 2,4–6).

Apostol Pavel je zmogel zapisati te besede, ker jih je osebno doživel. Po srečanju z vstalim Gospodom na poti v Damask se je lahko ozrl nazaj na staro življenje in spoznal, da je bil »mrtev« v svojih prekrških. Zdaj je bil nov človek, obujen s Kristusom (prim. Ef 2,6). V moči Svetega Duha je zaživel nebeško življenje, ki mu ga je pridobil Jezus s svojo smrtjo.

Čeprav se verjetno nikoli ne bomo srečali z Jezusom tako kot Pavel, smo tudi mi umrli staremu življenju in bili obujeni s Kristusom. Tako Jezus živi v nas po moči svojega Svetega Duha. Kaj to pomeni? Da že zdaj živimo nebeško življenje.

Kako je to mogoče? Zgodilo se je pri našem krstu. »Krstiti« pomeni »pogrezniti« ali »potopiti«. Naš potop v vodo je bil simbol našega pokopa v Kristusovo smrt. Nato smo v Kristusu vstali in polni Svetega Duha postali nova stvaritev v njem (prim. 2 Kor 5,17). Četudi se tega tedaj nismo zavedali, smo pri krstu resnično umrli in vstali s Kristusom in zdaj živimo vstalo življenje v Jezusu Kristusu.

Naš potop v vodo je bil simbol našega pokopa v Kristusovo smrt.

To ima daljnosežne posledice, saj pomeni, da se je to, kar se je zgodilo našemu Gospodu, zgodilo tudi nam! Jezus je umrl na križu … in mi smo bili križani z njim (prim. Gal 2,20). Jezusa so položili v grob … in »s krstom smo bili torej skupaj z njim pokopani v smrt« (Rim 6,4). Jezus je vstal od mrtvih … in mi smo bili obujeni z njim. Jezus se je dvignil na Božji prestol in sedi na Očetovi desnici … tudi mi z njim sedimo v nebesih. Če je naš Gospod zdaj pri Očetu v nebesih, imamo v nekem smislu – zelo resničnem – tudi mi delež vstajenja in smo del nebeškega kraljestva.

Križani s Kristusom

To ni zgolj abstrakten teološki pojem. V resnici se je to zgodilo v življenju vseh nas, ki smo krščeni. Toda če želimo to bolje razumeti, si najprej oglejmo, kaj pomeni, da smo umrli s Kristusom. Kaj je hotel povedati Pavel, ko je rekel: »Skupaj s Kristusom sem križan« (Gal 2,19)?

Pavel je bil po spreobrnjenju povsem drug človek kot pred njim, ko ga je gnalo sovraštvo do ljudi, ki so hodili po Jezusovi poti. Bil je drugačen od moža, ki je pozorno preučeval hebrejsko Sveto pismo, vendar ni zmogel videti, kako popolno ga Jezus uresničuje. »Stari« Pavel je bil neomajen in nadut možak, ki je bil nadvse ponosen na svojo judovsko bit in sposobnost, da se strogo drži Mojzesove postave. »Obrezan sem bil osmi dan, sem iz izraelskega ljudstva, iz Benjaminovega rodu, Hebrejec izmed Hebrejcev, po postavi farizej, po gorečnosti preganjalec Cerkve, po pravičnosti v postavi neoporečen« (Flp 3,5–6).

Po spreobrnjenju pa se je vse spremenilo.

Po spreobrnjenju pa se je vse spremenilo. Zdaj je vedel, da lahko samo po Kristusu upa, da bo neoporečen pred Bogom. Ni bilo več prostora za napuh ali vzvišenost zaradi položaja zvestega in dobro izobraženega judovskega učenjaka: »Toda kar je bilo zame dobiček, to sem zaradi Kristusa začel imeti za izgubo. Še več, za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda« (Flp 3,7–8). Njegovo srce, vrednote, poslanstvo odnosi – vse je bilo drugače, ker je bil obujen z Jezusom Kristusom.

Obujeni s Kristusom

Pavel je bil nov človek, nova stvaritev, in to velja tudi za nas. Toda ali je to le visokoleteča misel, neotipljive sanje? Ali pa se je nekaj nebeškega že zgodilo v našem življenju? Nas je Bog resnično obudil s Kristusom?

Res nas je! Vendar drži tudi, da nas še ni. Grehi vztrajajo in počnemo stvari, za katere vemo, da ne ugajajo Gospodu. Naš boj z grehom je resničen, tudi za nas, ki smo v Kristusu postali nova stvaritev. Pavel je v Pismu Rimljanom vprašal: »Le kako bomo mi, ki smo odmrli grehu, mogli še živeti v njem?« (Rim 6,2). Enako vprašanje si kristjani zastavljamo že od vsega začetka.

Naš boj z grehom je resničen, tudi za nas, ki smo v Kristusu postali nova stvaritev.

To, da še vedno padamo v greh, pa ne zanika tega, da smo pri krstu umrli in zdaj živimo. Združeni smo z vstalim Kristusom, zato imamo že delež nebeškega življenja. In po Božji milosti to doživljamo v veri.


Celoten članek je dostopen naročnikom, ki ga lahko preberete v tiskani ali digitalni izdaji revije Beseda med nami (6/2023).

Kupi v trgovini

Beseda med nami
33,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh