Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jasličarka mojstrica koruznega ličkanja

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 22. 11. 2023 / 18:18
Oznake: Jaslice
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2023 / 18:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jasličarka mojstrica koruznega ličkanja
Marija Sabo in njene jaslice iz koruznega ličkanja. FOTO: osebni arhiv

Jasličarka mojstrica koruznega ličkanja

Prekmurka Marija Sabo iz Radmožancev (občina Dobrovnik) nam je zaupala, kako izdeluje jaslice iz koruznega ličkanja.

Za izdelovanje jaslic potrebujem kvalitetno koruzno ličje, silikonsko pištolo za lepljenje, vrvico rafijo za zavezovanje, toaletni papir ali vato, deščico ali trd papirnati karton za podlago in koruzne laske. Za ozadje uporabim različne suhe buče, orehovo lupino, makovo lupino, lubje in drugo.

Postopek: Izdelam podlago in ozadje, ki ga zalepim, poleg tega še zalepim mah ali kako lubje. Začnem izdelovati figure za jaslice iz koruznega ličkanja. Najprej oblikujem krog iz kock toaletnega papirja ali vate ter ovijem z ličkanjem, zvežem in imam že glavo lutke. Za roke v ličje zavijem žico in zvežem z obeh strani. Kasneje lahko dam gib svoji lutki. Roke vstavim pod glavo in pričvrstim s križanjem ličja prek ramena figurice in zvežem z rafijo. Okoli ovijem še ličkanje za oblačilo. Lase naredim iz koruznih laskov. Jožefu tudi brado.

Ko končam z izdelovanjem figur, se začne najtežji del: sestavljanje jaslic.

Jezusovo figuro začnem z istim postopkom, naredim še odejico iz ličkanja. Za posteljico uporabim večjo orehovo lupino. Ko končam z izdelovanjem figur, se začne najtežji del: sestavljanje jaslic. Figure v jaslice postavim in jih zalepim. Vsem figuram dodam še svetniški sij iz zvitega ličja. Nazadnje prilepim še repatico iz ličja.


Članek je bil objavljen v reviji Jaslice (2023).

Kupi v trgovini

Jaslice
7,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh