Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice na enem mestu

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 30. 11. 2022 / 12:46
Oznake: Jaslice
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice na enem mestu
V novi številki revije Jaslice so zbrane najbolj prepoznavne slovenske jaslice.

Jaslice na enem mestu

Nova številka revije Jaslice prinaša vse najpomembnejše slovenske jaslice zbrane na enem mestu. "Dovolimo, da se iz čudenja rodi ponižna molitev,« vabi urednik Igor Vojinovič.

Letošnje leto nas je razveselilo z vpisom jasličarstva v Register nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije. Plečnikove jaslice pa so predstavljale Slovenijo na svetovni razstavi EXPO v Dubaju. Za oba dogodka gre zahvala tudi p. Robertu Bahčiču, predsedniku Društva ljubiteljev jaslic, ki piše o velikem jubileju: 800. obletnici Frančiškove postavitve prvih jaslic v Grecciu leta 1223. Poročamo o novostih Muzeja jaslic Brezje, kjer so v solidarnosti s trpljenjem ukrajinskega naroda sprejeli »Vertep« - značilne ukrajinske jaslice.

Muzej jaslic Brezje je iz solidarnosti s trpljenjem ukrajinskega naroda sprejel »Vertep« - značilne ukrajinske jaslice.

Oziramo se na razstavo v galeriji naše založbe Družina, na kateri smo v jaslicah Majde Kržič občudovali njeno ovrednotenje sv. Jožefa, ki mu je bilo posvečeno lansko cerkveno leto. »Marija ni bila samohranilka …« je ob tem zapisala. Prav s prvo razstavo v prostorih Družine leta 1991 je povezan nekdanji direktor dr. Janez Gril, ki se v kolumni ozira na začetke in se sprašuje o prihodnosti jasličarstva v digitalni dobi, ki je »bolj kot kdaj koli prej primerna« za posredovanje sporočila Božjega učlovečenja mladim rodovom. Predstavljamo izkušene jasličarje Vincenca Razingarja, Marijana Vodnika, Jožeta Bartolja, Romea Volka, Antona Šegino ... Kot sami opažamo, niso vse jaslice po kakovosti enake. Katere jaslice so umetniške, nam pojasnjuje umetnostni zgodovinar in etnolog dr. Andrej Doblehar. Naj velja tudi njegovo vabilo, da se izogibamo plastičnim figuram in se odločamo za odlitke slovenskih keramikov ali za avtorske jaslice naših kiparjev in rezbarjev. Med misijonskimi izpostavljamo jaslice iz Senegala, ki nam jih je posredovala misijonarka s. Zorica Blagotinšek, uršulinka. S svojimi darovi preko Misijonskega središča ji lahko pomagamo, da še naprej služi tamkajšnji revni skupnosti.

V reviji boste našli jaslice iz več kot petdesetih župnij. V reviji boste našli tudi: jaslično črtico, nagradno križanko, liriko in kotiček za otroke. 

Prelistajte revijo Jaslice.

Kupi v trgovini

Jaslice
7,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh