Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jesensko kosilo: Losos in krompirjeva solata

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 26. 10. 2023 / 10:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jesensko kosilo: Losos in krompirjeva solata
FOTO: Valentina Smej Novak

Jesensko kosilo: Losos in krompirjeva solata

Ta mesec bo naš jedilnik ribje obarvan.

Losos je riba, ki se danes pogosto znajde na trgovskih policah. Dajmo mu kdaj priložnost tudi v domači kuhinji. Losos namreč vsebuje dobre maščobe, ki pomagajo tudi šolarskim možganom in varujejo zdravje. 

Por je ena najbolj skromnih jesensko-zimskih zelenjav: potrpežljivo počaka, da pride na vrsto in na jedilnik, toda nagradi nas s prijetnim okusom. In z mamino pohvalo, saj si na jedilnik uvrstil res zdravo zelenjavo ;)

No, krompirjeve solate z zelenim grahom pa ni treba posebej hvaliti – še tako izbirčnim se bo prikupila s svojim nežnim okusom in preprosto pripravo. 

LOSOS
4 manjši lososovi fileji, po 120 g vsak
oljčno olje
sol
malo zelene solate (ko postrežemo)


POROVA PRILOGA
2 velika pora
1 žlica masla
1 žlica kremnega sira
suh koprc ali timijan
sol

KROMPIRJEVA SOLATA Z GRAHOM
0,5 kg krompirja
100 g zamrznjenega graha
1 žlica majoneze
1 žlica jogurta
1 žlica jabolčnega kisa
sol in poper

Pa začnimo s kuho! Foto: Valentina Smej Novak

KROMPIRJEVA SOLATA Z GRAHOM

1. Krompir operemo, damo v lonec, zalijemo s toliko vode, da je za prst pokrit, solimo in pristavimo. Pokrito kuhamo približno pol ure. 

2. Pristavimo manjšo kozico z vodo. Ko zavre, jo solimo in v vodo dodamo grah, ki naj se kuha 10 minut. Kuhan grah stresemo na cedilo. 

3. Kuhan krompir odcedimo in olupimo. Narežemo na četrtine in damo v skledo. Dodamo kuhan grah. Pokapljamo z jabolčnim kisom in solimo. 

4. V skledici združimo majonezo in jogurt in s to omako zabelimo krompir in grah. Previdno premešamo. 


POROVA PRILOGA

1. Očistimo por: odrežemo trde zelene dele in koreninice, beli in svetlo zeleni del pa narežemo na tanke kolobarje. Dobro operemo, da odstranimo morebitni pesek, ki rad škripa med zobmi. 

2. Pristavimo plitvo in široko kozico in vanjo dodamo maslo. Čim se razpusti, nanj stresemo ves por. Solimo. Mešamo, da se začne por pražiti. Dolijemo 0,5 dl vode in pokrijemo, da se por duši na zmerni temperaturi. 

3. Zmehčan por v kozici začinimo s koprcem ali timijanom. Premešamo in dodamo še žlico kremnega sira. Ponovno premešamo, nato odstavimo in pokrijemo. 

LOSOS

1. Lososov file položimo na krožnik in naoljimo ter solimo. Pečico nastavimo na 200 stopinj. 

2. Lososa položimo na pekač in ga potisnemo v razgreto pečico. Pečemo 20 minut. 

3. Lososa vzamemo iz pečice. Lahko ga položimo na steljico zelene solate.


Lososa pečemo na 200 stopinj v pečici. Foto: Valentina Smej Novak

Na krožniku združimo vse jedi in kosilo je nared. 

Članek je bil objavljen v novembrski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh