Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako dobro poznaš domače mačke?

Objava: 25. 10. 2021 / 12:40
Oznake: Mavrica
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako dobro poznaš domače mačke?
Mačke naj bi začeli udomačevati pred več kot 9000 leti. FOTO: Shutterstock

Kako dobro poznaš domače mačke?

Domače mačke, z znanstvenim imenom Felis catus, uvrščamo v družino mačk. Mačke so najbolj mesojeda družina izmed vseh zveri. Najbližji sorodniki domačih mačk so divje mačke in risi.

Udomačitev

Vse mačke, ki jih danes poznamo (domača mačka, ris, lev, tiger) so potomke starodavnih mesojedcev, imenovanih miacidi.

Ljudje so začeli sobivati z mačkami, ko so bili psi že njihovi stalni spremljevalci pri lovu in obrambi naselbin pred divjinskimi živalmi. Mačke naj bi začeli udomačevati pred več kot 9000 leti, ko naj bi mačke plenile velike količine malih sesalcev v bližini človeških domov in s tem zavarovale težko prigaran pridelek pred škodljivci.

Zgradba telesa

Mačke imajo zelo dobro razvita čutila za vid, sluh in voh, močne in ostre kremplje, ki jih lahko vpotegnejo, s čimer dosežejo, da ti ostanejo ostri. Imajo bliskovite reflekse ter varovalno barvo. So izvrstne plezalke, vendar nekoliko nerodne pri sestopanju, zato se neredko pripeti, da kakšna obtiči na drevesu.

Slovarček mačje »govorice«

OGLAŠANJE

Nekateri znanstveniki so mnenja, da se mačke sporazumevajo s svojimi mladiči s predenjem, saj ti lahko predejo že drugi dan po skotivi. S predenjem samice pogosto pomirijo nemirne mladiče. Odrasle mačke s predenjem izrazijo užitek in zadovoljstvo, včasih pa tudi bolečino. Mačke predejo, da pomirjajo sebe in okolico. 

REP

Rep je zelo pomemben v mačji govorici. Navpično privzdignjen rep nosijo le najbolj samozavestne in zadovoljne mačke. Upognjen rep, ki spomina na vprašaj, kaže na igrivo razpoloženje. Kadar mačke spodvijejo rep pod telo, je to zank strahu in podrejenosti. Izredno razdražene in prestrašene mačke pa dlake na repu močno našopirijo, da je ta videti večji. Mahanje z repom pa nam sporoča, da je mačka razdražena in da je bolje, da jo pustimo na miru.

Mačja ušesa vsebujejo več kot 24 mišic. FOTO: Shutterstock

UHLJI

Mačja ušesa vsebujejo več kot 24 mišic, ki omogočajo gibanje uhlja v različne smeri. Običajno mačke uhlje usmerijo rahlo naprej in nekoliko na stran. Uhlji, postavljeni vodoravno, povsem ob glavi, kažejo na napadalnost. 

DRGNJENJE Z GLAVO

Na smrčku in repu imajo žleze, s katerimi označujejo svojo lastnino. Mačke, ki se podrgnejo ob nas, nam s tem sporočajo, da nam zaupajo in da se ob nas počutijo varno. 

PONUJANJE TREBUŠČKA

Mačke svoj trebuh pokažejo le, kadar so najbolj sporočene. Kadar se torej mačka pred vami uleže na tla in vam pokaže trebušček, je to znak, da vam popolnoma zaupa in da se v vaši družbi počuti sproščeno. Kljub temu pa mačke običajno božanja po trebuhu ne marajo.

DARILO

Kadar vas na predpražniku pričaka miška ali ptiček, ki ga je tam za vas pustila mačka, je to znak prijateljstva in zaupanja. Vaša mačka vas obožuje in vam to pokaže s prinašanjem darila, za katerega se je morala zelo potruditi, da ga je uplenila.

Mačke običajno prespijo in predremajo 15 ur na dan, preostali čas pa se hranijo, čistijo in igrajo. FOTO: Shutterstock

Ali veš:

  • da male mačke, kamor uvrščamo tudi domače mačke, mijavkajo in predejo, njihovi veliki sorodniki, velike mačke, pa rjovejo?
  • da mačke uporabljajo mijavkanje samo za komunikacijo z mladiči in z ljudmi, odrasle mačke pa se med seboj sporazumevajo drugače?
  • da so najbolj aktivne ob sončnem vzhodu in zahodu, čez dan pa najraje spijo? Običajno prespijo in predremajo 15 ur na dan, preostali čas pa se hranijo, čistijo in igrajo.
  • da mačke na dan porabijo najmanj eno uro za čiščenje? S slinastim hrapavim jezikom si ližejo dlako, da ostaja gladka in bleščeča. Lizanje tudi poživlja krvni obtok.

Članek je bil objavljen v novembrski številki revije Mavrica, 3/2021, ki osrednjo temo namenja skromnosti. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh