Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako izbrati primerna poletna oblačila

Za vas piše:
Agata Hren
Objava: 07. 07. 2022 / 11:14
Oznake: Najst
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako izbrati primerna poletna oblačila
Najst
Dilema o spodobnosti oblačenja ženske najbrž obstaja vse od časa, ko sta Adam in Eva skočila v figove liste. FOTO: Shutterstock

Kako izbrati primerna poletna oblačila

Na vseh poletnih fotografijah iz svojega ranega otroštva sem naga. Včasih s klobukom in očali, a po večini brez oblačil. Še vedno mi svobodo in sproščenost predstavlja to, da ko stopim skozi vrata svojega doma, slečem oblačila, ki me utesnjujejo.

Poleti je moja najljubša domača oprava kar športni top in kratke hlače, kar se očitno pretaka v krvi tistih, ki prihajajo s podeželja, ali pa samo naše družine, saj je prva stvar, ki jo tudi ostali moji družinski člani naredijo v trenutku, ko se pokaže toplo sonce, da si slečejo majico. :)

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Ob vsej svoji naklonjenosti do gole kože pa sem zavestno morala vstopiti v proces, da nekaj, kar se dojema kot povsem normalno v mejah mojega doma in okolja, nosi v drugačnem okolju povsem drugo sporočilo. In čeprav se morda v naši družbi nekaj prikazuje kot normalno, ni nujno, da je okej in dobro za nas in ljudi okrog nas.

Ne sili v noben ekstrem

Dilema o spodobnosti oblačenja ženske najbrž obstaja vse od časa, ko sta Adam in Eva skočila v figove liste. Spomnim se, da sem pri marsikaterem članku o tej temi kot najstnica tako zavijala z očmi, da so se mi skoraj zataknile. Krilo ne sme biti niti centimeter nad koleni! »Ko sediš ali stojiš?« sem se spraševala. Si že videla krilo, ki seže pod koleno in v njem ne izgledaš kot stara mama?

Skorajda vsak modni trend se da prilagoditi tako, da ni preveč izzivalen.

Najboljši nasvet, ki sem ga zasledila, pa je bil, naj s stilom oblačenja ne silim v nobeno skrajnost na razponu spodobnosti – torej ko se temperatura povzpne čez 30 stopinj, mi ni treba nositi dolgih rokavov in dolgih hlač, da slučajno ne bi pokazala koščka gole kože, po drugi strani pa naj ne grem v drug ekstrem: da pokrijem komaj nekaj koščkov kože. To pravilo mi je všeč, ker zajema tudi svobodo izražanja z oblačili in široko paleto upoštevanja modnih smernic. Skorajda vsak modni trend se da prilagoditi tako, da ni preveč izzivalen – s tem nam ostane na voljo ustvarjalnost pri izbiri oblačil in sledenje trendom, če nam je to področje zanimivo in všeč.

Zakaj si ne želimo izzivalnih oblačil?

Iz izkušenj sem ugotovila, da mi ni všeč, če vidim, da je moja preveč odprta majica sredstvo, ki lovi poglede. Pa ne nujno samo slinaste in požrešne – tiste bljah, ko greš mimo kakšnega gradbišča in se vsi pogledi obrnejo za tabo, ampak tudi izbuljene, ko ljudje preprosto opazijo, da nekaj izstopa – kot recimo, ko imaš med zobmi ogromen kos solate, a tega ne veš. Podobno je lahko s preveč odprtim izrezom. Ugotovila sem, da se počutim veliko udobneje v krilu, ki je malenkost daljše, da se mi ni treba obremenjevati s tem, kako se bom usedla, ne da bi pokazala, kakšne gate nosim. Če sem si prej vedno izbirala oblačila, ki so mi bila preprosto všeč in huda, sem se pred kratkim načrtno odločila, da kupim kos, ki ga lahko oblečem za čim več različnih priložnosti in bo vedno okej, predvsem pa se bom v njem počutila sproščeno.

Iz izkušenj sem ugotovila, da mi ni všeč, če vidim, da je moja preveč odprta majica sredstvo, ki lovi poglede.

Okusna oblačila so lahko tudi modna

Dolgo sem se spogledovala s crop topi, vendar sem se spraševala, ali se morda v njih na koncu ne bom počutila okej. In potem je šla z mano po nakupih prijateljica, ki mi je skombinirala outfit, za katerega lahko rečem, da je zadela točno tisto, kar sem iskala – mamast kroj kratkih hlač iz jeansa in širok kratki top. In ko sem se pogledala v ogledalo, sem si mislila: »Primerno!«

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (julij-avgust 2022). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Spremljajte Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh