Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremenimo svoj pogled na spremembe

Za vas piše:
Milka Lelas
Objava: 07. 07. 2022 / 10:46
Oznake: Najst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2022 / 11:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spremenimo svoj pogled na spremembe
Najst
Naj bodo spremembe priložnost za boljše življenje. FOTO: pexels

Spremenimo svoj pogled na spremembe

Mar ni neverjetno, da se vedno nekaj spreminja, pa čeprav se nam trenutki zdijo še tako enolični? Ta trenutek vdihujem, naslednji izdihujem. Danes sem otrok, jutri zrem v odraslost. Dokler smo del življenja, smo del sprememb.

V najstniških letih vse več odločitev za spremembe sprejemamo sami. Nekatere spremembe si izberemo (npr. srednjo šolo, družbo, hobije, obleko), spet druge nas preprosto doletijo (telesne spremembe, družinske selitve, ločitve, rojstva … ).

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Ob spreminjanju čutimo marsikaj: navdušenje, zadovoljstvo, ali pa strah in negotovost. Ljudje si želimo nadzora nad svojim življenjem, a nam občutek varnosti vedno znova uhaja. Zdi se, da ga nikoli ni dovolj. Spremembe nas lahko vznemirjajo, ker so pogosto nepričakovane ali nanje nismo pripravljeni. Včasih nam uspe lahkotno plavati z njimi, spet drugič se nam zdi, da tonemo pod težo negotovosti.

Kako udomačiti negotovost?

Negotovosti ob spremembah se ni mogoče popolnoma izogniti, zato nam ne preostane nič drugega, kot da delamo z negotovostjo in ne proti njej.

Ne preostane nam nič drugega, kot da delamo z negotovostjo in ne proti njej.

Kadar je mogoče, se čim bolje pripravimo na prihajajočo spremembo. Pogovorimo se z ljudmi, ki so podobno spremembo že izkusili ali se tudi sami soočajo z njo. Dajmo si čas, da se na novo organiziramo. Pripravimo tudi svoje okolje, ljudi in prostor. Pripravljenost vsekakor pomaga, da smo bolj gotovi.

Ko spremembe pridejo nepričakovano

Kaj pa spremembe, ki nas kar doletijo? Takrat se navadno prebudijo močna čustva, tudi neprijetna. Poskušajmo jih v polnosti občutiti, saj nam to pomaga pri sprejemanju nove situacije, da laže najdemo zanimive načine, kako rešiti izzive.

Kadar so spremembe v zraku in vemo, da bi nas lahko zamajale, nas lahko podprejo navade, obredi in male čarobnosti. Na primer obisk nedeljske svete maše nam lahko pomaga, da se spet uglasimo na zaupanje. Tudi z molitvijo nam uspe sestopiti iz miselnega vrtiljaka in živeti dalje. Ko nam uspe občutiti zaupanje, se zavemo, da prihodnosti ni zares mogoče napovedati, dvomi pa postanejo manj hromeči.

Za konec

Kadar se spremembam upiramo, nas to vodi v nezadovoljstvo. Kadar nam uspe, da zaupamo v potek svojega življenja in živimo kljub negotovosti, laže sprejmemo spremembe, ki so nas doletele in nanje nimamo vpliva. Prav tako nam zaupanje pomaga ustvariti mir v odločitvah, ki smo jih sprejeli sami.

Precej dolgočasno bi bilo živeti brez sprememb, saj se skoznje učimo, spoznavamo in se kratkočasimo. Vzemimo jih kot del življenja in jih glejmo kot priložnost.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (julij-avgust 2022). Revijo lahko prelistate TUKAJ. Spremljajte Najst tudi na Facebooku in Instagramu.


Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh