Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako postanem velik?

Za vas piše:
Marko Čižman
Objava: 13. 10. 2021 / 10:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako postanem velik?
"Kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik." Ilustracija: Bojana Dimitrovski

Kako postanem velik?

Razlago nedeljskega evangelija za otroke za nedeljo, 17. oktobra, je pripravil Marko Čižman, župnik v Podutiku.

Tisti čas sta Zebedejeva sinova Jakob in Janez stopila k Jezusu in mu rekla: »Učitelj, želiva, da nama storiš, kar te bova prosila.« Rekel jima je: »Kaj hočeta, da vama storim?« Rekla sta mu: »Daj nama, da bova sedela v tvoji slavi, eden na tvoji desnici in eden na tvoji levici.«

Ko je drugih deset to slišalo, so se začeli jeziti na Jakoba in Janeza. Jezus jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da tisti, ki veljajo za vladarje, gospodujejo nad narodi in da jim njihovi velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi on stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« (Prim Mr 10, 35-45)


Kratka razlaga:

Med Jezusovimi prijatelji so se dogajale stvari, ki se tudi med našimi prijatelji večkrat rade zgodijo: 1. Eden od prijateljev želi biti v skupini bolj pomemben kot drugi. 2. Med nami prihaja do nevoščljivosti, ko gre nekomu nekaj bolje kot drugim ali pa ima nekdo nekaj, česar drugi nimajo.

Jezus nam pokaže dva čudovita načina, kako ohraniti prijateljstvo in povezanost: 1. Prijatelje spodbudi, naj tekmujejo, kdo bo drugim raje in bolje pomagal. 2. Jezus jih spodbudi, naj bodo drug drugemu vzor dobrote in prijaznosti.


Povabilo:

V skupini, v kateri eden želi biti pomembnejši kot drugi, se nikoli ne počutimo dobro. In prav tako, kadar smo nevoščljivi drug drugemu. Ali imamo kaj od tega? Nič drugega kakor le slabo voljo! Zato je vredno poslušati Jezusov namig. Ali ni lepo, kadar tekmujemo med seboj, kdo bo drugim pomagal? Ali ni lepo tam, kjer smo drug drugemu vzor dobrote in prijaznosti? Ne čakajmo, da bo to naredil nekdo drug. Kar mi začnimo!


Molitev

Jezus, daj nam iznajdljivosti, da si bomo s prijatelji radi pomagali. Daj nam moči, da bomo drug drugemu vzor dobrote in prijaznosti. Daj nam zavzetosti, da ne bomo čakali, da bo začel nekdo drug, ampak si bomo z dobrimi stvarmi upali začeti tudi mi. Amen.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh