Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se obdarovati v paru, da bodo darila razlog za veselje, ne pa za zamere

Za vas piše:
Agata in Gašper Hren
Objava: 29. 12. 2022 / 13:40
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2022 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se obdarovati v paru, da bodo darila razlog za veselje, ne pa za zamere
Najst
Naj ugibava ali si izraziva želje? FOTO: Pexels

Kako se obdarovati v paru, da bodo darila razlog za veselje, ne pa za zamere

Kakšno darilo kupiti svojemu fantu ali punci v resnici niti ni tako enostavno vprašanje, kot se nam na prvi pogled zdi. Kako se torej orientirati na tem spolzkem terenu? Svoj pogled na obdarovanje v paru delita zakonca Agata in Gašper Hren.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Gašper: Darila so eden od jezikov ljubezni

Pogosto se za sama darila predpostavlja, da morajo biti vedno presenečenja, a bi vseeno predlagal, da se tudi na to temo pogovorita. Ni treba izdati, o kakšnem darilu razmišljaš, pač pa da postavita neke smernice za kupovanje daril, ker lahko na tem področju pride do velike razlike v pričakovanjih – nekomu darila ne pomenijo nič, drugemu so velik izraz ljubezni, eden bi se obdaroval za vsako tedensko obletnico, drugemu je še za rojstni dan preveč. Različni smo si in to je »okej«. Nama je veliko lažje sedaj, ko sva sprejela svoje razlike in sva prenehala ugibati, kakšne so želje drugega, pač pa si jih kar naravnost poveva ali zapiševa in sva tako darila vedno vesela.

Nama je veliko lažje sedaj, ko sva prenehala ugibati, kakšne so želje drugega.

Darila so tudi eden izmed jezikov ljubezni in če veš, da tvoj fanta ali punca doživlja tvojo ljubezen skozi stvari, ki mu/ji jih podariš, je potem dobro vedeti, da temu nakloniš več pozornosti, čeprav ti morda tega sploh ne razumeš, ker se čutiš ljubljeno/ega v drugih situacijah. Če prepoznaš, da tvojemu fantu ali punci to veliko pomeni, potem lahko izkoristiš več priložnosti za to, da mu/ji pripraviš ali kupiš darilo oz. neko malenkost, ki bo tej osebi sporočila, da si mislil nanjo, prav tako pa je smiselno, da jasno poveš, da to tebi ne pomeni toliko in da je darilo za rojstni dan več kot dovolj.

Agata: Z darili ne smemo pretiravati

Mislim, da se pri darilih pogosto, tako kot še pri marsikateri drugi stvari, lahko razhajata v prepričanjih, ker sta bila drugače vzgajana. Spomnim se enega svojega rojstnega dneva, ko sva bila še oba študenta in me je Gašper peljal na masažo in večerjo. V celem večeru se sploh nisem mogla sprostiti, ker se mi je zdelo samo, da je tole stalo čisto preveč denarja, in sem imela pravega moralnega mačka. Vesela sem, da sem se kasneje v tem lahko sprostila in si dovolila biti tudi obdarovana. Po drugi strani bi pa tudi izpostavila, da se ne sme vrednotiti, koliko te ima nekdo drug rad, po tem, koliko odšteje za tvoje darilo. V najstniških letih je to, koliko imaš denarja na razpolago, pogosto odvisno od družine, v kateri odraščaš.

V najstniških letih je to, koliko imaš denarja, pogosto odvisno od družine, v kateri odraščaš.

Nekaterim starši brez problema dajejo denar, kolikor ga hočejo, drugi ga lahko ne dobijo nič – pri kupovanju daril je torej to pomembna razlika, ki jo je treba upoštevati. Če je nekdo celi ulici opral avtomobile, da je lahko tebi kupil darilce, se je moral potruditi veliko bolj kot tisti, ki je zgolj odprl denarnico staršev. Zlato merilo je vedno lahko, da z darili ne smemo pretiravati, da bi bili celo neodgovorni (recimo, da si denar od nekoga sposodiš, da kupiš darilo), fant ali punca se lahko celo ustraši. Vsaj zase vem, da si ne bi želela za življenjskega sopotnika nekoga, ki razsipno ravna z denarjem, pa tudi če ga daje za darila zame.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (1/2023). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh