Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Naj kaj spijem ali raje poslušam, da si ne upam?«

Za vas piše:
Sonja Beznik
Objava: 28. 12. 2022 / 09:58
Oznake: Mladi, Najst
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2023 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Naj kaj spijem ali raje poslušam, da si ne upam?«
Najst
Razumem, da je odločitev težka, vendar razmišljaj o tem, kaj si sam želiš. FOTO: Pexels

»Naj kaj spijem ali raje poslušam, da si ne upam?«

Vprašanje bralca: »Hodim v 7. razred in zaenkrat še nisem pil alkohola. So pa lani prijatelji na sosedovem praznovanju vsi pili, tudi tisti, ki so enako stari kot jaz. Januarja bo sosed spet praznoval in mi je že zdaj zoprno, ker ne vem, kaj bi naredil. Naj tudi jaz spijem kozarec vina ali eno pivo, ali naj spet poslušam, da si ne upam?« Gal

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Odgovarja: Sonja Beznik, univerzitetna diplomirana socialna delavka in specialistka zakonske in družinske terapije

Dragi Gal!
Prihaja čas praznovanj, zabave in tudi priložnosti, ko mladi posežete po alkoholu. Kot sem že večkrat zapisala, je v mladostniškem obdobju pritisk vrstnikov še posebej močan. Občutek negotovosti, vprašanja o tem, kam mladi spadate, ter želja po sprejetosti velikokrat vplivajo na odnos do alkohola, predvsem pa otežujejo njegovo zavračanje v družbi sovrstnikov. Vrstniški pritisk prinaša tudi posmehovanje, poniževanje ali celo ustrahovanje. Mladostnik, ki se ne obnaša tako, kot se večina v neki družbi, in na primer zavrača pitje alkohola, torej lahko tvega boleče posledice zavrnitve prijateljev.

Mladi se zato v takšnih trenutkih, ko so postavljeni v situacije, ko je na tehtnici posmehovanje prijateljev in pitje alkoholnih pijač, velikokrat odločijo za zadnje. Tako se najlažje izognejo neprijetnim občutkom ob odzivih prijateljev. V vsakem primeru pa s tem, da zaužijejo alkohol, ne naredijo nič dobrega zase.

Mladi, ki se pod pritiski odločijo za alkohol, ne naredijo nič dobrega zase.

Zelo pomembno se je tudi zavedati, da se telo in možgani v obdobju mladostništva intenzivno razvijajo, zato uživanje alkohola pušča negativne posledice, kot je hitrejša zasvojenost in večja verjetnost, da bo imela oseba tudi kasneje težave z alkoholom. Mladi posegajo po alkoholu zaradi radovednosti in zabave, vendar ob tem ne razmišljajo, da lahko opitost vodi v nepremišljene odločitve, ki imajo neprijetne posledice ali ga celo zaznamujejo za vse življenje.

Gal, odločitev o tem, ali boš užival alkohol zaradi pritiska vrstnikov, je seveda odvisna od tebe. Torej ti odločaš o tem, kako se boš odzval, ne glede na to, kako razmišljajo tvoji prijatelji. Razumem, da je odločitev težka, vendar razmišljaj o tem, kaj si sam želiš. Uživanje alkohola ti ne bo prineslo boljšega občutka, ampak mogoče celo več občutka krivde in nespoštovanja do sebe in svojih vrednot. Predlagam ti, da prijateljem jasno in brez oklevanja poveš, da ne želiš piti alkohola. Če se bodo odzvali s pritiskom ali zasmehovanjem, je prav, da se odzoveš ter prijateljem poveš, da želiš, da s tem prenehajo in spoštujejo tvojo odločitev, ter pri tem vztrajaš. Mogoče ti bo lažje, če boš o tem spregovoril tudi s svojimi starši, ki ti bodo lahko v oporo. Želim ti veliko poguma in vztrajnosti pri tem.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (1/2023). Revijo lahko prelistaš TUKAJ. Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh