Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko se zgodi katastrofa

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 15. 02. 2024 / 13:20
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2024 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ko se zgodi katastrofa
Najst
Katastrofe so različne. Nekaterim se že naslednji dan smejiš, druge te spremljajo nekaj dni ali tednov, so pa tudi takšne, ki te močno zaznamujejo. FOTO: Tatjana Splichal

Ko se zgodi katastrofa

Srečanje s katastrofalnimi situacijami v življenju žal ni prihranjeno nikomur. Načini, kako jih doživljamo in se z njimi spoprijemamo, se razlikujejo glede na mnoge dejavnike. Kako se torej soočiti s katastrofo?

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Kako hudo je?

Katastrofe so različne. Nekaterim se že naslednji dan smejiš, druge te spremljajo nekaj dni ali tednov, so pa tudi takšne, ki te močno zaznamujejo. Takoj ko se zgodi, pogosto še ne moreš določiti, za katero od »kategorij« katastrof gre. Zdi se ti pač grozna. Lahko pa ti pride prav vprašanje: »Kaj bo to zame pomenilo čez 10 let?« Tako se od situacije vsaj malo oddaljiš in nanjo pogledaš z druge perspektive.

Kdo vse je vpleten?

Še eno temeljno vprašanje pri soočanju s katastrofo je to, kako obsežna je.

  • Prizadela je ves svet, Slovenijo ali tvoj kraj/šolo: Čeprav to navadno pomeni katastrofo velikih razsežnosti, je po drugi strani to prednost pri soočanju z njo. Vsi smo v istem zosu! Kadar neka stiska zajame širši krog ljudi, lahko hitreje najdeš napotke za soočanje z njo in kontakte strokovnjakov, na katere se lahko obrneš. Zato so tam, kar pogumno!
  • Družinska katastrofa: Medtem ko vsi okrog tebe živijo, kot da se ni zgodilo nič, tvojo družino pretresa preizkušnja. A v tem nisi sam, imate drug drugega. Če se zmorete o tem, kar se vam dogaja, odkrito pogovarjati in skupaj moliti, je to že zelo velik korak. Če je kdo od sorodnikov že doživel kaj podobnega, lahko s teboj podeli svoje izkušnje. Lahko pa se zgodi, da je med vami toliko ranjenosti in zapiranja vase, da si v situaciji pravzaprav sam. Poglej naslednjo točko.
  • Samo tvoja – osebna katastrofa: Morda nihče ne opazi, v tebi pa divja vihar. V času hude katastrofe je težko normalno delovati, zato je dobro, da se čimprej nekomu zaupaš. Ja, tudi če si zelo molčeče sorte! Navadno je dovolj že ena oseba – sorodnik, prijatelj, učitelj, boter … Kdorkoli ti je blizu in mu zaupaš. Če veš, da je kdo od tvojih bližnjih že doživel kaj podobnega, ga prosi, da s teboj podeli, kako se je s tem soočil. Morda pa se je zgodilo že tebi? Pomisli, kaj ti je takrat pomagalo preseči stisko (in kaj ti ni), ter to uporabi v svojo korist.

Kaj lahko pomaga v kakršnikoli katastrofi?

  • Presodi, ali bi ti pomagalo iskanje dodatnih informacij oz. obveščanje o situaciji, dogajanju … Navadno nam je v pomoč nekaj osnovnega, preveč (po možnosti nezanesljivih) podatkov pa samo poslabša stanje.
  • Ali imaš vpliv na to? Lahko kaj narediš, spremeniš? Če ja, dobro premisli in modro ukrepaj, če pa ne, poskusi sprejeti svojo nemoč in spusti zadeve iz rok.
  • Tisti, ki vedno lahko naredi kaj dobrega, je Bog. Izroči situacijo v Božje roke in prosi za notranji mir.
  • Spomni se, kaj te še pomiri. Morda je to sprehod, tek, hoja v hrib, topel čaj, sveta maša, božanje hišnega ljubljenčka, objem … Uporabi ta orodja.
  • Normalno je, da ne želiš ves čas razmišljati o katastrofi . Zavestno počni tudi kaj, kar bo tvoje misli usmerilo drugam (npr. šport, branje, druženje, glasba, celo učenje …).
  • Vsaka stiska zahteva svoj čas. Ko narediš že vse, kar lahko, potrpi. Sliši se grozno neuporabno, ampak skoraj vedno je tudi čas tisti, ki počasi lajša stisko.
  • Ko se lahko že malo oddaljiš od situacije, razmisli, za kaj si lahko hvaležen in česa si se naučil. To ti tudi pomaga osmisliti dogodke.

Korajža velja!

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (4/2024). Spremljaj Najst tudi na Facebooku, Instagramu in TikToku.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh