Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lep človek se sprašuje, zakaj ni lep

Za vas piše:
Sara Mihalič
Objava: 24. 10. 2023 / 09:19
Oznake: Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2023 / 09:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lep človek se sprašuje, zakaj ni lep
Najst
Kaj sploh je lepota? FOTO: Pexels

Lep človek se sprašuje, zakaj ni lep

Gledam dekle, ki sedi sedež pred mano na avtobusu in svojih oči ne more odklopiti od slik najrazličnejših deklet, ki se nastavljajo v vseh mogočih pozah in oblekah. Ona jih zavzeto gleda, občuduje ter razmišlja, zakaj ni taka kot one, medtem pa popolnoma pozablja na to, kako lepa je ona sama.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst.

Pred njo se vrtijo popolne dame, ki jih ne krasi niti en mozolj, imajo polne ustnice ter nežno kožo, poleg tega pa še perfekten make-up z ravno pravim tonom kože in popolno postavo brez oblin na napačnih mestih. In verjetno se dekle sprašuje: »Zakaj nisem takšna kot one?«, medtem ko se jaz, ki jo gledam, sprašujem, kaj sploh je lepota.

Kaj je lepota?

Preden tvoje misli odtavajo k dekletom in fantom iz reklam in objav na Instagramu in TikToku, se spomni, da ne obstaja le ena lepota. In da ne obstajata le zunanja in notranja lepota. Vsak človek vidi svet edinstveno in tudi lepota je lahko zelo subjektivna. Saj tudi v vašem razredu niste vse punce zaljubljene v istega fanta in vsi fantje v isto dekle. Res pa je, da nekatere ljudi zaradi določenih lastnosti prej opazimo. A skrivnost naših možganov je prav tako dejstvo, da se nam stvari, ki jih vidimo večkrat, zdijo ne le samoumevne, temveč tudi lepe.

Trik, kako postati lep

Najlažji trik, kako postati lep, je, da se sam odločiš, da si lep in zadovoljen s seboj. Malo težji trik je to, da začneš videti lepoto in ne le pomanjkljivosti tudi v vseh ljudeh okoli sebe, in tretji, da se ne primerjaš. Ko ustvariš to triperesno deteljico, dodaj samo še sproščen nasmeh in postal boš magnet veselja in lepote tudi za druge ljudi. Morda tega sedaj še ne vidiš, a sčasoma boš opazil, da dojemamo kot lepe tiste ljudi, ki se veliko smejijo in svojo dobro voljo delijo naprej. S tem se tudi pri drugih ljudeh sproščajo hormoni sreče: dopamin, serotonin in endorfin, ki na sočloveka vplivajo bolje kot pogled na resen in odsoten izraz.

Kot lepe dojemamo tiste ljudi, ki se veliko smejijo in svojo dobro voljo delijo naprej.

Če poleg tega poskrbiš tudi za lepoto svoje duše, pa bo lepota lahko začela tudi sijati iz tebe. Seveda to ne pomeni, da se bo za tabo obrnil vsak fant in vsako dekle, saj je percepcija lepote pri vsakem človeku drugačna in na to ne moreš vplivati, a vseeno lahko s takim načinom zažariš in postaneš lepši. Zanimivo se mi zdi, da se je lepota skozi desetletja spreminjala in to, da si bil svetel kot luna in malo močnejši, je v času kraljice Viktorije pomenilo simbol lepote, medtem ko sta temna koža in vitkost predstavljala, da si reven in zagorel zaradi dela na plantažah.

A lepota ni tvoj bog

Bog pa je lepota in ravno takšne je ustvaril tudi nas – lepi smo in neponovljivi. Zato ne dopusti, da tvoje misli okupira le primerjanje s sošolci in sošolkami, okoli katerih se vrti ves svet, dovoli pa svoji duši, da vsak dan postane lepša za Boga. Saj dobro veš, da telesna lepota z leti zbledi, lepota duše pa te lahko pripelje k Bogu.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (6/2023). Spremljaj Najst tudi na Facebooku in Instagramu.

Kupi v trgovini

birma
Najst
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh