Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mir vsem!

Janez Pavel II.
Za vas piše:
Janez Pavel II.
Objava: 01. 03. 2022 / 12:34
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mir vsem!
Razmišljanje sv. Janeza Pavla II. o miru in odpuščanju. FOTO: Cathopic

Mir vsem!

Poklicani smo širiti ozdravljenje, ki smo ga bili deležni, in spravo, ki nam je bila tako velikodušno dodeljena. Oblecite si, torej, čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, kakor je Gospod odpustil vam (Kol 3,12-13).

Ker nam je odpuščeno, smo pozvani, naj odpustimo. Ker smo po Božji milosti opravičeni, smo poklicani, da s svojim življenjem pričujemo za pravičnost. Dobro vemo, namreč, da na tem svetu mir v odnosih lahko obstaja samo, če Kristusova pravica prežema srca in je izražena v vseh strukturah družbe.

Mir moramo najprej sami živeti

Toda če v skladu s Kristusovim naukom hočemo širiti mir, moramo najprej sami živeti ta mir. Po besedah apostola Pavla: In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu (Kol 3,15).

Na tem svetu mir v odnosih lahko obstaja samo, če Kristusova pravica prežema srca.

Da, dragi bratje in sestre, mir naj kraljuje v naših družinah, med možmi in ženami, med starši in otroki; mir v naših skupnosti; mir v naših župnijah in krajevnih cerkvah; mir v družbi in po vsej zemlji; mir v srcih Kristusovih služabnikov, v srcih redovnikov in laikov, v srcih vseh tistih, ki sprejemajo njegov evangelij ljubezni.

Mir je Gospodov dar

Samo tedaj bo naše oznanilo in sporočilo miru učinkovito: oznanilo revnim in bogatim, mladim in starim, bolnim in trpečim, zapornikom in žalujočim. Mir tistim, ki jih stiska breme greha in tistim, ki se krivijo pod težo svojega križa. Mir vsem, ki skupaj z nami služijo v Kristusovem imenu v večjo slavo njegovega Očeta. Mir vsem našim bratom in sestram v Kristusu, vsem soljudem: mir sprave, pravičnosti, osvobojenosti od strahu, osvobojenosti od zatiranja in greha, mir osvobojenosti od večne smrti. Mir Kristusovega kraljestva, mir upanja, Kristusov osebni mir. Mir je vaš kot Gospodov dar, kot odgovornost in kot izziv. Prisluhnimo Jezusu danes in vse dni svojega življenja.

Sv. Janez Pavel II. († 2005) je bil papež od leta 1978 do leta 2005.

 

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 3/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 5,90 evra, letna naročnina pa 63,70 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh